Predstavnici nekoliko naših glavnih partnera, ujedno i tvrtki koje su prema mnogim pokazateljima u samom vrhu hrvatskog gospodarstva, osvrnuli su se na poslovanje, odnosno na najvažnija dostignuća u 2017. i na očekivanja za 2018. godinu, ali i izdvojili najčešće probleme u poslovanju na hrvatskom tržištu. Pri tome je očito kako se u narednom razdoblju još više napora mora usmjeriti na rješavanje problema obrazovnog sustava. Naime, u svijetu koji se ubrzano mijenja nedostatak znanja, a osobito onih stručnih, najveća je prijetnja za daljnji razvoj gospodarstva i cijelog društva.

Dubravko ČIŽMEŠIJA, dipl. ing.

Dubravko ČIŽMEŠIJA, dipl. ing.
direktor
Ariston Thermo Croatia d.o.o., Zagreb

"Treću godinu zaredom rasli smo po dvoznamenkastoj stopi a u 2017. Ariston je na tržište uveo novu seriju plinskih kondenzacijskih uređaja koji su po kvaliteti i karakteristikama u vrhu ponude."
Pročitajte više...
Igor SKELIN, dipl. ing.

Igor SKELIN, dipl. ing.
direktor
Daikin Hrvatska d.o.o., Zagreb

"Daikin će lokalno puno raditi na edukaciji tržišta o novim rješenjima, uređajima s novim radnim tvarima, integriranim rješenjima koja su brza i jednostavna i sve više tražena. Tu je i cijela priča o digitalizaciji i alatima koji će olakšati rad projektantima i svima koji rade na odabiru rješenja i uređaja."
Pročitajte više...
Kemal LOJO, dipl. ing.

Kemal LOJO, dipl. ing.
voditelj prodaje rješenja za grijanja i klimatizaciju za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu
Danfoss d.o.o., Zagreb

"Dolaskom europskih subvencija za povećanje energetske učinkovitosti u privatnom i javnom sektoru zabilježen je uzlet gospodarstva. Od ostvarenih projekata u 2017. godini istaknuo bi veliki projekt unaprjeđenja kompletnog sustava grijanja u objektima Kliničkog bolničkog centra Firule Split."
Pročitajte više...
mr. sc. Dragutin VOJKOVIĆ, dipl. ing.

mr. sc. Dragutin VOJKOVIĆ, dipl. ing.
direktor
ELIT d.o.o., Čakovec

"Pojavljujemo se tamo gdje nastane stručna potreba da se riješi koji tehnički detalj ili problem, da se za to dobavi potrebna oprema ili pak da se ugradi odgovarajući uređaj i obave potrebni radovi."
Pročitajte više...
Vlado MANDIĆ, dipl. oec.

Vlado MANDIĆ, dipl. oec.
član Uprave
EVN Croatia plin d.o.o., Zagreb

"Ove smo godine ostvarili odlične rezultate jer smo uspjeli provesti u djelo razvojne planove. Izgradili smo i pustili u pogon 4 km plinske mreže u Drnišu, što nam je omogućilo spajanje jednog od većih industrijskih potrošača. Mnogi hotelijeri uočavaju prednosti plina."
Pročitajte više...
Tihana COLIĆ, dipl. ing.

Tihana COLIĆ, dipl. ing.
direktorica - članica Uprave
Gradska plinara Zagreb d.o.o., Zagreb

"Izdano je više od 3.000 energetskih suglasnosti ili 25% više no lani te je broj obračunskih mjernih mjesta povećan za gotovo 2.000. Tijekom ove godine intenzivirali smo investicijske aktivnosti: ukupno je izvedeno više od 32 km plinovoda, od čega su 26 km novi plinovodi."
Pročitajte više...
dr. sc. Vlasta ZANKI, dipl. ing.

dr. sc. Vlasta ZANKI, dipl. ing.
direktorica
HEP ESCO d.o.o., Zagreb

"HEP Grupa, kao i sve velike energetske tvrtke, mijenja svoju ponudu i uz opskrbu energentima, tržištu nudi nove, kompleksnije i modernije energetske usluge. Sve je jasniji trend ka modelu 'energy-as-a-service' koji pretpostavlja isporuku cjelovite usluge umjesto samo isporuku energije."
Pročitajte više...
Petar JELIĆ

Petar JELIĆ
direktor
HERZ Armaturen d.o.o., Zagreb

"Protekla je godina za nas bila prilično dobra, a popratilo ju puno realiziranih projekata od kojih bi svakako istaknuo realizaciju energetske obnove Kaznionice u Lepoglavi za koju smo isporučili kotlovnicu na biomasu snage 3 MW."
Pročitajte više...
Željko ŠMITRAN, dipl. iur.

Željko ŠMITRAN, dipl. iur.
izvršni direktor
IND-EKO d.o.o., Rijeka

"Dovršili smo veliki projekt 'NO-DIG' sanacije postojeće kanalizacije grada Vukovara u sklopu projekta 'Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture grada Vukovara' koji financira Europska unija. Tijekom ove godine kao jedan od kooperanata INA Grupe uspješno smo implementirali i certificirali SCC standard zaštite na radu."
Pročitajte više...
Alen BJELIŠ

Alen BJELIŠ
voditelj prodaje klimatizacijskih uređaja i energetskih rješenja
LG Electronics Magyar Kft., Zagreb

"2017. bila je godina velikog rasta i velikih projekata koje smo u LG-ju dočekali pripremljeno. Zadovoljni smo našim rastom i prodajom - već četvrtu godinu zaredom bilježimo povećanje od preko 30% u usporedbi na svaku godinu prije."
Pročitajte više...
Dejan KOLAREC, dipl. ing.

Dejan KOLAREC, dipl. ing.
izvršni direktor
MB Frigo Grupa d.o.o., Zagreb

"Prepoznati smo kao tvrtka koja može rješavati polivalentne zadatke: od velikih investicijskih projekata, do instalatersko-majstorskih zahvata. To najbolje pokazuju neke od naših referenci iz ove godine kao što su devet kinodvorana u trgovačkom centru Mall of Split, studentski dom u Varaždinu, restoran Vojarne 'Croatia', poslovna zgrada 'Heruc'..."
Pročitajte više...
Saša JANČIKOVIĆ, dipl. ing. stroj.

Saša JANČIKOVIĆ, dipl. ing. stroj.
Oventrop Croatia/Slovenia/Bosnia, Zagreb

"Oventrop je na našem tržištu u tekućoj godini ostvario najbolje poslovne rezultate u zadnjih 10 godina. Međutim, ti rezultati ostvareni su bez nekih većih projekata koji, po meni, i dalje nedostaju u Hrvatskoj. Prošle godine isporučili smo opremu na možda najvećem projektu u regiji - za tvornicu Belupo u Koprivnici."
Pročitajte više...
Dominik JAKUS, dipl. ing.

Dominik JAKUS, dipl. ing.
Panasonic Marketing Europe GmbH, Podružnica Zagreb, Zagreb

"Prvi u Hrvatskoj u području klimatizacijske tehnike napravili smo Školski centar za obuku partnera: projektanata, instalatera i servisera. Termini u novom Centru popunjeni su već do kraja veljače sljedeće godine, a veliko zanimanje osobito su pokazali instalateri."
Pročitajte više...
Ivica ARAR, dipl. iur.

Ivica ARAR, dipl. iur.
predsjednik Uprave
Plinacro d.o.o., Zagreb

"Plinacro je u 2017. godini svojim 'Desetogodišnjim planom razvoja plinskog transportnog sustava RH' označio početak novog investicijskog ciklusa. Za pripremnu fazu dvaju projekata, povukli smo više od sedam milijuna eura bespovratnih sredstava, a u 2018. započet ćemo i s gradnjom kompresorske stanice maksimalne snage 4,2 MW u Moslavini."
Pročitajte više...
Viktor RADIĆ, dipl. maš. inž.

Viktor RADIĆ, dipl. maš. inž.
Polytechnik Luft- und Feuerungstechnik GmbH, Kancelarija za Jugoistočnu Europu, Novi Sad, Srbija

"Krenuli smo s promicanjem revolucionarnog rješenja za nešto tradicionalno, a to je u cijelosti automatizirana linija za proizvodnju biougljena. Osnovna linija je za proizvodnju 3000 t godišnje, a može se proširiti za do 12 000 t godišnje. To jedinstveno, patentirano rešenje je razvijano više od 10 godina."
Pročitajte više...
Mario ŠIRIĆ, dipl. oec.

Mario ŠIRIĆ, dipl. oec.
direktor odjela Bosch Toplinska tehnika za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu
Robert Bosch d.o.o., Zagreb

"Osim što smo imali značajan rast u prodaji plinskih kondenzacijskih uređaja, treba izdvojiti snažan rast prodaje industrijskih kotlova od gotovo 100%. Kao najznačajnije projekte mogu navesti isporuku parnog kotla kapaciteta 16 t/h pare za TE Sisak u Hrvatskoj i parne kotlove ZFR-X s 30 t/h pare i UL-SX s 14 t/h pare za potrebe tvornice Cinkarna Celje u Sloveniji."
Pročitajte više...
Mladen FOGEC, dipl. ing.

Mladen FOGEC, dipl. ing.
predsjednik Uprave
Siemens d.d., Zagreb

"Digitalizacija i rješenja za automatizaciju proizvodnih procesa bili su u našem fokusu, dok je među konkretnim rješenjima 2017. definitivno obilježio MindSphere - naš otvoreni IoT operacijski sustav 'u cloudu', koji omogućava povezivanje strojeva i fizičke infrastrukture s digitalnim svijetom pretvarajući tzv. big datu u korisne podatke za uspješnije poslovanje."
Pročitajte više...
Darko MILIĆ, dipl. ing.

Darko MILIĆ, dipl. ing.
direktor
STRIX d.o.o., Zagreb

"Ove smo godine održali nivo poslovanja iz 2016., pri čemu smo oko 30% prometa realizirali u inozemstvu. Od važnijih projekata, završili smo i pustili u rad postrojenje za pripremu pitke vode iz morske vode na otoku Susku, što je investicija od cca. četiri milijuna kuna. Postigli smo dogovor s jakim strateškim partnerom i postajemo dio grupe koja ima promet veći od 500 mil. eura. Ovim planiramo, između ostalog, povećati i broj zaposlenih."
Pročitajte više...
Goran BOŽIĆ

Goran BOŽIĆ
direktor
TECE d.o.o., Zagreb

"Napravili smo 'rebranding' i otvorili novi 'showroom' koji ćemo koristiti I kao edukacijski centar za sve naše partnere. Ostvarili smo važne projekte u cijeloj regiji Adria, gdje smo opremili hotele, poslovno-stambene objekte kao i privatne objekte."
Pročitajte više...
Ivan TOPOLNJAK, ing.

Ivan TOPOLNJAK, ing.
direktor
Termoplin d.d., Varaždin

"Termoplin je u razdoblju iznimne neizvjesnosti i smanjenih tarifa opskrbe, odnosno distribucije uspio zadržati investicije na razini prethodne godine od cca. 10 milijuna kuna. Kao ključnu poteškoću izdvojio bih neuređeno tržište plina Stoga očekujem donošenje novog Zakona o tržišta plina I podzakonskih akata. Neizvjesnost će biti i dalje prisutna, posebice u segmentu opskrbe u obvezi javne usluge nakon 2021. godine."
Pročitajte više...
Dragutin DRUŽINEC, dipl. ing.

Dragutin DRUŽINEC, dipl. ing.
direktor
TPK Orometal d.d., Oroslavje

"Proslavili smo 60. godišnjicu rada, a najvažniji i najveći poslovi u 2017. godini bili su za nas opremanje kotlovnica u zagrebačkim toplanama, za što su isporučena dva kotla po 39 t/h pare i dva kotla proizvodnje 35 t/h pare. To su najveći kotlovi proizvedeni u TPK Orometalu prema vlastitoj dokumentaciji."
Pročitajte više...
Robert HORVATH, dipl. ing.

Robert HORVATH, dipl. ing.
voditelj ključnih kupaca i projektni inženjer
Toshiba - Air-Cond Klimaanlagen- Handelsgesellschaft m.b.H., Graz- Seiersberg, Austrija

"Toshiba je brend u gornjem razredu, kako u pogledu kvalitete, tako i u pogledu cijene, i zato mi je izuzetno drago da smo uspjeli dobiti i projekte u javnoj nabavi, pokazavši da se i u takvim okvirima možemo kvalitetno pozicionirati. Tu bih posebno istakao projekt Dvorane Atletskog saveza s instaliranom snagom od 600 kW."
Pročitajte više...
Mario OPAČAK, dipl. oec.

Mario OPAČAK, dipl. oec.
direktor - član Upravnog odbora
Vaillant d.o.o., Zagreb

"Godinu 2017. slobodno možemo nazvati najboljom poslovnom godinom u 25 godina poslovanja Vaillanta na ovim prostorima! Na svim tržištima zabilježen je rast i to u rasponu 18 - 40%. Jednako tako, odličan rast bilježimo baš u svim robnim grupama iz prodajnog programa, čime su svi napori i aktivnosti koje smo poduzimali dobili puni smisao."
Pročitajte više...
Vladimir TURINA, dipl. ing.

Vladimir TURINA, dipl. ing.
direktor
Viessmann Hrvatska d.o.o., Zagreb

"Zahvaljujući našim dugogodišnjim aktivnostima i prvenstveno dobroj suradnji s našim partnerskim tvrtkama, ove godine ćemo imati rast prihoda u odnosu na prošlu godinu i to za više nego zadovoljavajućih 25%. Uz dosta značajnih projekata svakako bih izdvojio onaj najveći, a to je dovršetak parnog postrojenja od 5 t/h u kotlovnici na biomasu za tvrtku Podravka na lokaciji Danica u Koprivnici."
Pročitajte više...
Igor HERMAN, univ. dipl. inž. str.

Igor HERMAN, univ. dipl. inž. str.
direktor
Weishaupt-Zagreb d.o.o., Zagreb

"U Weishauptu smo vrlo zadovoljni s rezultatima u 2017. i procjenjujem da ćemo ostvariti rast za 19% u usporedbi s 2016. godinom. Rast ostvarujemo najvećim dijelom prodajom većih industrijskih plamenika HEP-u i istovremeno zahvaljujući ulaganjima u energetiku u industrijskim postrojenjima."
Pročitajte više...