Francuski naftni i plinski div Total prvi je od velikih naftaša ambiciozno ušao u područje elektroenergetike i danas predvodi val naftaških investicija u to tržište. Uprava tvrtke procjenjuje da će električna energija biti energent 21. stoljeća i snažno investira u tom području. Tako je Total u posljednjih nekoliko godina kupio velikog francuskog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora Eren, poznatog francuskog proizvođača baterija i akumulatora Saft, belgijskog opskrbljivača električnom energijom i plinom Lampiris i francusku energetsku tvrtku Direct Énergie. Radi se o milijardama dolara investicija i samo je za preuzimanje tvrtke Direct Énergie plaćeno nešto više od 1,7 mlrd. dolara.

I jedna od najvećih svjetskih naftnih i plinskih tvrtki, britansko-nizozemski Shell donio je niz strateških odluka kako bi osvojio značajan udio na elektroenergetskom tržištu. To podrazumijeva i smanjenje udjela nafte u Shellovoj proizvodnji fosilnih goriva s dosadašnjih 50% na 25% i povećanje udjela plina na 75%. Vezano za ulazak u područje proizvodnje i prodaje električne energije, Shell tu proizvodnju planira osnivati samo na obnovljivim izvorima.
Tvrtka je samo u Sjevernoj Americi izgradila postrojenja za proizvodnju električne energije snage veće od 10 GW, od čega je 1/3 na obnovljive izvore. Shell je također investirao u VE Gemini u Nizozemskoj, dok je na američko elektroenergetsko tržište ušao preko tvrtke MP2 Energy, istovremeno kupujući električnu energiju proizvedenu iz Sunčeve energije za punjenje električnih automobila i baterija. U Velikoj Britaniji je pak kupio tvrtku First Utility, distributera plina i pružatelja energetskih usluga, koja će sada pod nazivom Shell Energy nastaviti opskrbljivati 700 000 kućanstva energijom iz obnovljivih izvora. Uz to, kupcima će se nuditi ne samo ‘čista’ energija, nego i popust na brzo punjenje električnih auta i širokopojasni internet i druga rješenja za pametne domove. Tako Shell do sredine tridesetih godina planira postati najveća energetska tvrtka na svijetu.

Total i Shell nisu jedini veliki proizvođači nafte i plina koji ulaze na elektroenergetsko tržište i mijenjaju ga. Danska energetska tvrtka Ørsted do 2017. godine bila je poznata pod nazivom DONG Energy, no prodala je svoje poslovanje u području istraživanja i proizvodnje nafte i plina i snažno investirala u ‘offshore’ vjetroelektrane. Britanski naftni div BP kupio je tvrtku za obnovljive energije LightsourceRenewable Energy, preimenovao je u Lightsource BP i u listopadu prošle godine najavio izgradnju sunčane elektrane snage 200 MW u Australiji. To će biti najveća pojedinačna elektrana koju će ta tvrtka financirati u svojoj povijesti, čime šalje jasan signal o ambicioznim planovima za širenje na tržištu električne energije.Projekcija rasta globalne potrošnje električne energije i nafte u razdoblju 2017. - 2040. godine

Odakle naftaši u elektroenergetici?

Zbog snažnog tehničkog razvoja u posljednjih nekoliko godina dolazi do pada troškova električne energije iz obnovljivih izvora
i baterija, a inovacije u području upravljanja elektroenergetskom mrežom ruše standardne modele opskrbe električnom energijom. Kućanstva i tvrtke sada mogu imati pristup vlastitim resursima kao što su sunčane elektrane na krovima obiteljskih kuća, stambenih i poslovnih zgrada i pohrani energije u baterijama i koristiti rješenja za reagiranje na promjene u potrošnji energije.

S takvim tehničkim promjenama mijenjaju se i očekivanja današnjih potrošača, a proces prelaska na niskougljično i kružno gospodarstvo postaje sve brži. Istovremeno, energetska tranzicija širom svijeta, na velikim i malim tržištima, sve snažnije dobiva na značaju, potaknuta strožom regulacijom i sve većim pritiskom potrošača i medija.

Tradicionalne naftne i plinske tvrtke prepoznaju potrebu za prilagodbom pa opskrbu i distribuciju električnom energijom vide kao privlačno i razumno ulaganje. Tako one na dekarbonizaciju više ne gledaju kao na ideju za daleku budućnost, već kao na konkretnu priliku za novo pozicioniranje na tržištu i zaradu. Stručnjaci Međunarodne agencije za energiju (IEA) procjenjuju da će do 2040. godine stopa rasta globalne potrošnje nafte u odnosu na 2017. iznositi 15%, dok će istovremeno stopa potrošnje električne energije iznositi 62%, što pokazuje da će taj dio energetike imati daleko najbrži rast u idućim desetljećima.

Ulazak na elektroenergetsko tržište velikim naftašima pruža priliku smanjiti ukupni intenzitet emisija korištenjem obnovljivih izvora.To im također omogućava nadoknaditi bilo kakav pad potražnje za fosilnim gorivima i njihovim nusproizvodima tako što će se pozicionirati kao ključni igrači na tržištu ‘čistih’ proizvoda i električne energije, dok istovremeno i dalje čvrsto drže ruku na fosilnim gorivima koja će još mnogo godina imati važnu ulogu u svijetu.


Kružno gospodarstvo

Prelazak na kružno gospodarstvo - zatvoreni gospodarski krug u kojem se ništa ne baca i ne propada, a stvaranje vrijednosti se maksimira kao dio kontinuiranog ciklusa - također tjera velike međunarodne naftne tvrtke da iznova promišljaju poslovne modele.Tržište elektroenergetskih usluga pruža im mogućnost istraživanja raznih modela kružnih lanaca vrijednosti, što im može pomoći izmaknuti eventualnim sankcijama regulatornog pritiska i učiniti svoje poslovanje otpornijim na potencijalne šokove.
Stopa povrata kapitala tradicionalno je bila niža u području električne energije nego u nafti i plinu, a analitičari postavljaju pitanje hoće li tvrtke koje se tradicionalno bave naftom moći ostvariti jednaku dobit od svojeg novog poslovanja s ‘čistom’ energijom kao s dosadašnjim ‘prljavijim’ poslovima.

Ali, Shell i ostali novi sudionici na elektroenergetskom tržištu, poput britanske tvrtke Centrica, svoju budućnost vide u pružanju energetskih usluga,od pametnih brojila do baterija, što im u konačnici može donijeti i višu stopu povrata kapitala. Tako Shell u portfelju okuplja sve poslove, od pohrane energije u baterijama i punjenja električnih vozila, do proizvodnje goriva i obnovljivih izvora, kako bi pružio ono za što se nada da će biti bolja ponuda za kupce.


Gužva na tržištu

Do sada su veliki naftaši imali neometan ulazak u elektroenergetiku jer imaju dovoljno financijskih sredstava i relevantnu stručnost, poput znanja o izgradnji proizvodnih objekata u priobalju i na otvorenom moru. Pored toga, velike naftne i plinske tvrtke uglavnom imaju učinkovitije inovacijske procese i veće stope digitalizacije radnih procesa od tradicionalnih elektroenergetskih tvrtki. Te prednosti im omogućavaju brzu i profitabilnu prilagodbu zahtjevima mijenjajućeg tržišta. Suprotno tome, prema istraživanju PwC Global Power & Utilities Survey, u 2018. godini je 82% direktora elektroenergetskih tvrtki izjavilo kako one još nisu spremne za 
transformaciju tržišta. To stvara povoljne uvjete da ‘pridošlice’ u opskrbu i distribuciju električne energije uđu na velika vrata.
S druge strane, tradicionalne elektroenergetske tvrtke upozoravaju da bi se naftaši na njihovom terenu mogli suočiti s prilično velikim izazovima jer poslovanje u opskrbi i distribuciji električne energije i nije baš tako jednostavno kako se čini. One rade s ogromnim brojem pojedinačnih kupaca kojima moraju redovito ispostavljati precizno izračunate račune i voditi brigu o instalacijama u kućanstvima i u samoj mreži te brzo reagirati na svaki poziv u vezi tehničkih problema i to često na velikom zemljopisnom području, što može biti vrlo zahtjevno.

Međutim, čini se da su naftaši prepoznali taj problem i za sada ga rješavaju kupovanjem elektroenergetskih tvrtki s iskustvom u takvom poslovanju.Ali,velike međunarodne naftne i plinske tvrtke nisu jedine koje su prepoznale blagodati potencijala na tržištu električne energije. Tako će se u buduće morati natjecati s novim igračima iz drugih područja gospodarstva koji također imaju bogato iskustvo u opskrbi i distribuciji, ali i s ostalim pružateljima usluga koji žele kombinirati energetska rješenja s postojećim proizvodima.
Očekuje se da će već ove godine tvrtke iz raznih područja gospodarstva ulaziti u nova partnerstva i zajedno istraživati mogućnosti i koristi velikih strateških investicija. Priča o tržištu komunalnih i (elektro)energetskih usluga još se razvija, a nisu isključeni ni neki mogući i skori dramatični zapleti. Po svemu sudeći, ova godina će biti iznimno važna u razdoblju žurne transformacije i za svako pojedinačno tržište i za cjelokupno svjetsko gospodarstvo. Očito je da se poslovni modeli moraju mijenjati i da se tvrtke tome moraju prilagoditi kako bi osigurale kontinuirani uspjeh u budućnosti. U svakom slučaju, dok tvrtke istražuju potencijalne putove do snažnih pozicija na redefiniranom tržištu, njihova se ulaganja pokazuju važnijima nego ikada.

Kao rezultat toga može se očekivati da će već za pet godina vodeće energetske tvrtke izgledati vrlo različito u odnosu na to kako su one same izgledale ranije i da će izgledati različito u odnosu na druge tvrtke koje sada vide kao svoje konkurente. Tvrtke iz svih područja gospodarstva, pa i energetike, sada moraju oblikovati odgovor na globalnu transformaciju i poduzeti korake kako bi iskoristile pozitivne mogućnosti na susjednim tržištima. Jer, može se očekivati da će istovremeno s ulaskom i jačanjem udjela velikih naftaša u elektroenergetici, tradicionalni modeli tih usluga izgubiti na važnosti, a pojavit će se neki novi modeli koji će moći iskoristiti prednosti brze transformacije tržišta.