Zabrana prodaje novih benzinskih i dizelskih te automobila i lakih gospodarskih vozila na hibridni pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu do 2030. godine mogla bi stvoriti 32 tisuće novih radnih mjesta i povećati BDP za 0,2 posto ili 4,2 milijarde funti, otkriva izvješće Utjecaj postupnog ukidanja motora s unutarnjim izgaranjem do 2030. u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je objavila tvrtka za gospodarsko savjetovanje Cambridge Econometrics. 

Veća zaposlenost i, posljedično, viša razina gospodarske aktivnosti od prijelaza na elektromobilnost, osigurali bi tamošnjoj vladi za 1,9 milijardi funti veće prihode do 2030. godine.

 

Negativan utjecaj 

Ovo izvješće, koje je Cambridge Econometrics napisao uz podršku tvrtke za energetsko savjetovanje Element Energy, a u ime organizacije Greenpeace iz Ujedinjenog Kraljevstva, ublažava strah od toga da bi ranija zabrana korištenja automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem, dakle 2030. u odnosu na 2035. godinu ili kasnije, negativno utjecala na broj radnih mjesta ili pak gospodarstvo. 

Naprotiv, prema ovoj analizi, ambiciozniji prijelaz na elektromobilnost donosi veće koristi za gospodarstvo, priopćeno je iz Cambridge Econometricsa


Smanjenje emisija 

"Naša analiza jasno pokazuje kako ubrzanje postupnog ukidanja motora s unutarnjim izgaranjem, što prati i odmak od potražnje za uvozom fosilnih goriva, može rezultirati stvaranjem novih radnih mjesta i gospodarskih aktivnosti diljem ekonomije, istovremeno pomažući Ujedinjenom Kraljevstvu postići ciljeve smanjenja emisija", izjavio je Jon Stenning, pomoćnik direktora Cambridge Econometricsa. 

"Potrebno je čvrsto se obvezati na zabranu novih automobila i gospodarskih vozila koji onečišćuju okoliš do 2030. godine, uz aktivnu industrijsku strategiju koja jača proizvodnju i potporu prekvalifikacijama kako bi zaposlenici imali korist od novonastalih radnih mjesta", rekao je, među ostalim, direktor politika Greenpeacea u Ujedinjenom Kraljevstvu Doug Parr.