Njemački gradić Wernigerode u Saveznoj pokrajini Saskoj i Anhaltu poznato je turističko odredište u podnožju planina Harz u središnjem dijelu Njemačke. Stoga i ne čudi odluka lokalnog operatora javnog prijevoza, tvrtke Harzer Verkehrs Betrieben (HVB) o nabavi sedam novih autobusa koji za pogon neće koristiti fosilna goriva. Naime, nova vozila tipa Citywide 10,7 LF švedskog proizvođača Scania u svojim motorima kao gorivo koriste bioplin

Odabir bioplina kao goriva za pogon autobusa javnog prijevoza možda je pomalo neobičan danas kada se sa željom prelaska na alternativne pogone gotovo svi odlučuju za električnu energiju ili vodik. No, bioplin će se proizvoditi u obližnjim poljoprivrednim gospodarstvima i to iz otpada poljoprivredne proizvodnje i slame. Očekuje se da će se tako potrošnja dizela za pogon autobusa javnog gradskog prijevoza na području Okruga Harz smanjiti za oko 100 000 l, što ujedno znači smanjenje emisija ugljičnog dioksida za 300 t ili za čak 90%.

Podvozje novih autobusa na bioplin proizvedeno je u Scanijinom pogonu u Södertäljeu u Švedskoj, a karoserija u pogonu u Słupsku u Poljskoj. Vozila su opremljena Scanijinim plinskim motorom OC 09.104 snage 206 kW i imaju 32 sjedeća mjesta, izvijestio je njemački prometni portal 'Urban Transport Magazine'.