Poljski proizvođač autobusa Solaris isporučit će 12 autobusa na vodik tipa Urbino za Veneciju. Naručitelji su dva venecijanska operatora javnog prijevoza: AVM Venezia i ACTV Venezia. Novi autobusi trebali bi biti isporučeni sredinom 2023. godine, a vrijednost narudžbe veća je od 2,5 mil. eura. 

Vozila duljine 12 m vozit će po rutama na području općina Venecija i Chioggia. Riječ je o posve niskopodnim vozilima čije su emisije jednake nuli. Pokreće ih sklop gorivnih članaka snage 70 kW, a vodik za njihov pogon pohranjuje se u plinovitom stanju, pod visokim tlakom, u kompozitnim spremnicima koji su smješteni na krovu. S jednim punjenjem spremnika, autobusi mogu prijeći 350 km, čak i u nepovoljnim vremenskim uvjetima. Konfiguracija ulaznih vrata je 2-2-2, a vozila su opremljena i sustavom klimatizacije s dizalicom topline i priključcima za USB za putnike. Uz to, tu je i sustav MobilEye Shield+ koji upozorava vozače u slučaju prisutnosti neočekivanog objekta u neposrednoj blizini autobusa, a i sustav za automatsko brojenje putnika. 

To nije prva Solarisova isporuka autobusa na alternativni pogon za Veneciju. Naime, tvrtka je još 2020. godine za naručitelja ACTV isporučila 30 električnih autobusa i pripadajuću infrastrukturu za punjenje. Ta se vozila isključivo koriste za javni prijevoz u naseljima Lido i Pellestrina, smještenima na otocima Mletačke lagune. 

Do sada su Solarisovi autobusi na vodik uspješno iskušani na ulicama Bolzana u Italiji, Kölna i Wuppertala u Njemačkoj, Konina u Poljskoj i pokrajini Južna Holandija u Nizozemskoj. No, to nije sve jer su ih naručili i operatori javnog prijevoza iz Gornje Bavarske, Palma de Mallorce, Beča, Bratislave, Lublina i Poznańa, izvijestila je tvrtka.