Bečom od danas prometuje prvo električno vozilo za prikupljanje otpada. Prvi kamion ove vrste u Austriji jučer je javnosti predstavljen u okviru klimatske konferencije R20 koju je pokrenuo hollywoodski glumac austrijskog porijekla Arnold Schwarzengger.

Prvi bečki kamion za odvoženje otpada na električni pogon razvijen je u suradnji s tvrtkama MAN, MUT i Framo. Uz samo jedno napajanje vozilo može prijeći i do 100 kilometara, a napuniti se može na električnoj utičnici snage 400 volti. Vozilu tako nije potrebna posebna punionica, nego može biti napunjeno u bilo kojoj garaži bečkog poduzeća za zbrinjavanje otpada. 

Bez onečišćenja

 

Za razliku od hibridnih vozila koja su se do sada koristila i koja nakon pražnjenja baterije prelaze na dizelski pogon, novi kamion za napajanje, pražnjenje spremnika i prešanje otpada koristi isključivo električnu energiju, i to uz nulto onečišćenje okoliša, objavio je Inozemni ured Grada Beča u Zagrebu. 

Novi će kamion za početak prometovati bečkim Gürtelom i prikupljati mješoviti otpad. Tijekom prve godine njegov će rad pratiti znanstvenici s Tehnološkog sveučilišta u Beču i prikupljati informacije koje će kasnije koristiti za dodatno proširenje voznog parka električnim vozilima.