U Beču je ostvaren još jedan korak prema pametnom gradu i pametnom prometu. Naime, nova tramvajska i autobusna stajališta putnicima nude obavijesti o dolascima prijevoznog sredstva u stvarnom vremenu i brojne druge korisne informacije, a prilagođena su i za slijepe i slabovidne osobe. Bečki operator javnog prijevoza, tvrtka Wiener Linien, ne samo što brojnim projektima nastoji potaknuti održiv razvoj javnog prijevoza i time doprinijeti očuvanju okoliša, već i velik značaj pridaje digitalizaciji i pristupačnosti svojih usluga. 

Kako bi te informacije bile preglednije i dostupnije, sve se nalazi na jednom stupu. Uz informativni zaslon koji u stvarnom vremenu obavještava putnike o dolascima vozila, na stupu se može pronaći i interaktivni zaslon, tzv. e-papir. Putnici na njemu mogu provjeriti kad dolazi sljedeći tramvaj ili autobus u stvarnom vremenu, a mogu pronaći i mrežu svih linija i mogućnosti presjedanja, vozne redove i druge korisne informacije, primjerice o kupnji voznih karata, a zasloni informiraju i o smetnjama u javnom gradskom prijevozu. Naravno, sve informacije dostupne su na njemačkom i engleskom jeziku. 

Sva ta rješenje prilagođena su osobama s invalidnošću, a stajališta imaju prepoznatljiv dizajn i jedinstven izgled. Do sada je u Beču izvedeno 30-ak takvih stajališta, a u narednim će godinama takvo rješenje postupno zamijeniti sva postojeća stajališta tramvaja i autobusa, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča.