Puštanjem u rad nove punionice električnih automobila, glavni austrijski grad Beč u lipnju je dosegnuo cilj od ukupno tisuću javnih punionica. 

Promet s udjelom od gotovo 40 posto u najvećoj mjeri sudjeluje u emisiji CO2 u tome gradu. Stoga je širenje mreže punionica električnih vozila bitan korak u smjeru daljnjeg poboljšanja kvalitete života te očuvanja okoliša u austrijskoj prijestolnici. 

Još od 2017. godine Beč provodi veliki projekt postavljanja javnih punionica kojim želi osigurati njihovu dostupnost na gotovo svakom uglu.

 

Brzo punjenje 

Pored izgradnje pješačkih i biciklističkih staza te širenja mreže javnog prijevoza, prelasku na ekološki prihvatljivu mobilnost u Beču uvelike pridonosi poticanje elektromobilnosti, izjavila je Ulli Sima, članica gradskog poglavarstva za inovacije, urbanizam i mobilnost. Naglasila je i da Bečani imaju vrlo niske emisije ugljikovog dioksida po glavi stanovnika jer više od 70 posto svakodnevnih ruta prelaze javnim prijevozom, biciklom ili pješice. 

Također, najavila je da će se u narednim godinama postaviti dodatnih 200 punionica električnih vozila na lokacijama na kojima postoji potreba za njima. Odabir lokacija provest će bečka gradska uprava u suradnji s gradskim okruzima, dok je za izgradnju mreže za punjenje zaduženo bečko gradsko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie

Osim toga, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča, planirana je gradnja postaja za brzo punjenje, a snaga pojedine punionice trebala bi iznositi do 150 kW.

 

Dvostruko više punjenja 

U glavnom gradu Austrije nalazi se više od 1.850 punionica. Uz tisuću javnih punionica, bečko gradsko energetsko poduzeće također upravlja s nekoliko stotina punionica na polujavnim površinama poput garaža. 

Vozila na električni pogon sve su popularnija u Beču. Samo u ovoj godini ondje je registrirano više od 12 tisuća električnih automobila. 

Ujedno je zamijećena povećana potražnja za javnim gradskim punionicama. Od siječnja do svibnja 2021. zabilježeno je dvostruko više punjenja nego u istom razdoblju lani. 

Građani su od kraja 2017. svoje električne ljubimce punili više od 320 tisuća puta na gradskim stanicama za punjenje. Ondje je napunjeno čak pet milijuna kW h električne energije. Tolika količina energije dovoljna je da se prijeđe otprilike 33,5 milijuna kilometara, što odgovara približno 760 krugova oko Zemlje.