Bečki gradski vozni park prijeći će na električne automobile i druga vozila na alternativni pogon do 2025. godine, a više se neće nabavljati ona s motorima s unutarnjim izgaranjem koja kao pogonsko gorivo koriste dizel i benzin. 

Iznimka će vrijediti samo za određena posebna vozila za koja još ne postoji ekološki prihvatljiva alternativa. No, Beč očekuje kako će se tehnologija dotad razviti u tolikoj mjeri da će na tržištu biti dovoljno drugih mogućnosti. 

Vozni park glavnog grada Austrije trenutačno ima približno tri tisuće vozila. Već 125 njih vozi na električni pogon, od toga su 82 električna automobila, a ostalo čine specijalna ili teretna vozila, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča.

 

Odvoz otpada 

Već dvije godine tim gradom prometuje i prvo električno vozilo za prikupljanje otpada u Austriji. A tijekom prošlog ljeta s prometovanjem je počelo i drugo takvo vozilo. 

Znanstvenici s Tehničkog sveučilišta u Beču prate rad ovih vozila i prikupljaju informacije koje će koristiti za proširenje voznog parka. Dosadašnji rezultati dobiveni na temelju parametara poput prijeđenih kilometara i broja pražnjenja spremnika više su nego zadovoljavajući. Pokazalo se da je kvaliteta baterije vozila jednaka tijekom svih godišnjih doba i kod promjena temperatura, a i njezin kapacitet prikladan je za svakodnevni rad kamiona za odvoz otpada

Gradski vozni park trebao bi postići ugljičnu neutralnost najkasnije do 2040., istaknuo je član bečkog gradskog poglavarstva za okoliš Jürgen Czernohorszky.

nova era prometa