Gradska tvrtka za javni prijevoz Beča Wiener Linien već je nekoliko puta testirala autobuse na vodik, pa su se zainteresirani tako u lipnju 2020. na liniji 39A besplatno mogli voziti ovim klimatski prihvatljivim prijevoznim sredstvom. 

Novi autobus na vodik marke Hyundai u pogonu će biti ipak dulje kako bi se probne vožnje mogle opsežnije ispitati. Prometovat će svim linijama, od središta grada pa sve do brda Kahlenberg u 19. bečkom okrugu, iako ne po voznom redu. 

Putnici će se za besplatnu vožnju moći prijaviti putem internetskih stranica te prijevozničke tvrtke od 10. siječnja 2022. jer će se prva faza testnih vožnji odvijati bez njih.

 

Teretna vozila 

Novi autobus na vodik predstavljen je 9. prosinca 2021 u garaži tvrtke Wiener Linien u naselju Leopoldau u 21. okrugu Floridsdorf. Tom je prilikom bečki gradski koncern Wiener Stadtwerke pustio u pogon i prvu punionicu vodika u kojoj će se u budućnosti moći puniti i autobusi i teretna vozila. 

Član bečkog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke izjavio je, predstavljajući prvu punionicu i autobus na vodik, kako su oboje prekretnica u zajedničkoj strategiji Grada Beča u okviru oblikovanja energetske budućnosti. 

Vozni park bečke prijevozničke tvrtke sustavno će se proširivati. Naime, do 2023. bi tako na liniji 39A trebalo prometovati još pet autobusa na vodik. A 2024. bi njih 10 na toj liniji zamijenilo sve autobuse s pogonom na tradicionalna goriva.

 

Proizvodnja vodika 

Zahvaljujući podzemnoj željeznici i tramvajima, već se 80 posto bečkog javnog prometa odvija bez emisija ugljičnog dioksida, a uključivanjem autobusa na vodik u promet postotak bi se trebao još povisiti. 

Punionica i autobusi na vodik dio su strategije bečkog koncerna predstavljene u proljeće 2021. prema kojoj bi taj grad do 2030. postao središte za proizvodnju vodika u istočnom dijelu Austrije. Sljedeći koraci u realizaciji te strategije već su poznati. 

U bečkom 11. okrugu Simmering izgradit će se još jedna punioca te postrojenje za proizvodnju vodika elektrolizom vode. Početak gradnje postrojenja snage 2,5 MW planiran je u drugoj polovini 2022., a Wien Energie će ondje već sljedeće godine proizvoditi 'zeleni vodik'. Struja za elektrolizu dobivat će se iz obnovljivih izvora, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča.