Beograd bi do proljeća trebao biti bogatiji ukupno za 100 autobusa na stlačeni prirodni plin (CNG). Prve isporuke tih ekološki prihvatljivih vozila javnog prijevoza očekuju se već tijekom veljače i ožujka. 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nedavno je izjavio za medije kako je od 2014. godine do sada kupljeno približno 700 autobusa. Od tada je u unaprjeđenje javnog prijevoza i voznog parka javne gradske prijevozničke tvrtke GSP Beograd uloženo približno 150 milijuna eura. 

"Nabavom novih vozila izbacujemo iz uporabe autobuse s motorima norme Euro II, a cilj je da motori s normama Euro II, Euro III i Euro IV više ne budu na našim ulicama", naglasio je, dodajući kako se u nadolazećem razdoblju očekuju velika ulaganja kako bi se dostigla željena razina funkcionalnosti, udobnosti i ekološkog unaprjeđenja.

 

Punionice električnih autobusa

On je nastavio kako se u sljedećih pet godina planira nabava još 500 ekoloških autobusa, svake godine po njih 100, kao i da je svih 10 električnih autobusa s opremom za punjenje isporučeno Beogradu. 

"Postavljene su punionice električnih autobusa na dvije lokacije – kod Beograda na vodi i Sportskog centra Milan Gale Muškatirović", istaknuo je, objavljeno je na stranicama Grada Beograda

Električni autobusi se trenutačno tehnički usklađuju te se uskoro očekuje njihovo puštanje u redovnu uporabu. "Uz tih 10, imat ćemo ukupno 15 električnih autobusa koji će voziti na dvije linije", rekao je, među ostalim, Radojičić.