Besplatna energija za električne i hibridne automobile u Hrvatskoj tijekom ove godine polako odlazi u prošlost jer vlasnici e-punionica u Hrvatskoj kreću u naplatu električne energije za automobile, javlja Jutarnji list

U HEP-u najavljuju početak naplate do konca 2019. godine. U HT-u naglašavaju da su oni operator mreže e-punionica i pružatelj usluge punjenja, ali nisu vlasnici e-punionica nego ih, sa svojim partnerima, postavljaju i održavaju za pojedinog investitora, odnosno vlasnike ili korisnike lokacija. Zasad se samo na sedam punionica koje je postavio HT punjenje električnih automobila naplaćuje i to po minuti punjenja. 

Dodana vrijednost 

U HT-u ističu kako o investitoru ovisi hoće li uslugu punjenja naplaćivati ili je nuditi besplatno, ali da se zasad još odlučuju besplatno osigurati e-punjenja kako bi se time potakla svijest o upotrebi vozila na električni pogon, ali i stoga što ovu uslugu vide kao dodanu vrijednost ostalim uslugama koje imaju u ponudi, piše Jutarnji list. 

AC i DC 

Tvrtka Tifon odlučila je od 16. svibnja naplaćivati punjenje na svojim punionicama za električna vozila. Na sporim punionicama (AC) ta usluga će stajati 54,90 kuna, a na brzim (DC) 74,90 kuna.

Inače, prema dostupnim podacima, Hrvatska trenutačno ima e-punionice na 272 lokacije sa 693 priključka, a u nas je registrirano 459 električnih te 3717 hibridnih automobila.