Kao jednu od aktivnosti poticanja čišćeg prometnog sustava, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) je prošle godine objavio poziv za sufinanciranje brodova na električnu energiju i vodik. S do 40 posto, odnosno najviše do 10 milijuna kuna se sufinancirala izgradnja ili kupnja putničkih, teretnih i javnih brodova. 

Cilj programa bio je smanjiti korištenje fosilnih goriva i emisije štetnih plinova iz brodskog prometa. 

Za sufinanciranje je prihvaćeno pet projekata od onih tvrtki koje su zatražile sufinanciranje gradnje putničkih električnih brodova. Ukupna vrijednost projekata je 33,5 milijuna kuna, a FZOEU je za njihovu provedbu osigurao 13,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

 

Dekarbonizacija brodskog prometa 

Stoga su u Fondu ovaj tjedan potpisani Ugovori o sufinanciranju. Tom su prilikom i s korisnicima dogovoreni svi koraci buduće suradnje, uključujući i pitanja oko dinamike provedbe i dokumentiranja projekata. 

Nakon potpisa ugovora, korisnici imaju rok od dvije godine za izgradnju plovila, a u svojem vlasništvu će ih morati zadržati barem tri godine.

"Korištenje modernih tehnologija i alternativnih goriva pridonijet će ne samo dekarbonizaciji brodskog prometa, nego i većoj kvaliteti okoliša, ali i turističke ponude na području naše obale. Dodatno, elektrifikacijom kraćih linija može se utjecati i na lokalni razvoj korištenja obnovljivih izvora. Upravo zato je poticanje ovakvih projekata u planu i u nadolazećem razdoblju, a sve u skladu s aktualnom energetsko-klimatskom politikom Hrvatske", javlja FZOEU.