Američki predsjednik Joe Biden predložit će dva bilijuna američkih dolara vrijedan plan ulaganja u infrastrukturu kojim se želi modernizirati američku prometnu mrežu, što će otvoriti milijune radnih mjesta. Plan predviđa ulaganje 620 milijardi dolara u transport, uključujući obnovu 32.000 kilometara cesta i autocesta, popravak tisuća mostova i dvostruko veća savezna izdvajanja za javni prijevoz.

Bidenov plan predviđa i “poticanje revolucije električnih automobila” izgradnjom mreže 500.000 punionica za električna vozila, zamjenom 50.000 javnih vozila na dizel i elektrifikacijom 20 posto školskih autobusa, a infrastrukturu se želi učiniti otpornijom na klimatske promjene. Budući da velik dio američke infrastrukture potječe iz 1950-ih, mnogi Amerikanci sanjaju o novim cestama, mostovima, prugama i zračnim lukama. 

No politički konsenzus o ostvarenju Bidenova plana bit će teško postići. I Barack Obama i Donald Trump imali su velike ambicije i dali su velika obećanja u tom pogledu, ali nisu puno postigli. Glavno pitanje je tko će to platiti. Ulaganja će se djelomično pokriti povećanjem korporativnog poreza s 21 na 28%, piše N1.