Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (FMERI) do rujna je zaprimilo 51 zahtjev za dodjelu poticaja za kupovinu električnih vozila

K tomu, pripremljena je Odluka za prvo tromjesečje o odabiru 33 korisnika na iznos od približno 672.200 tisuća kuna (175.000 KM) i upućena Vladi FBiH na usvajanje, potvrdio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić

"Iako nosi naziv poticaj pojedincima za kupnju električnih automobila, Programom smo, s obzirom na nedovoljno razvijenu infrastrukturu punionica i gospodarske uvjete u našoj zemlji predvidjeli i dodjelu poticaja za dvije vrste hibridnih vozila, a to su vozila koja imaju pogon na klasični i električni motor. Uvjet kod hibridnih automobila je da posjeduju autonomni električni motor s ili bez mogućnosti vanjskog punjenja i da on može, neovisno od benzinskog, samostalno pokretati vozilo, pa ga stoga možemo smatrati i električnim. Kako smo i pretpostavili, najviše zahtjeva smo dobili za te vrste vozila. Od 51 zaprimljenog zahtjeva, samo su dva za vozila na isključivo električni pogon", pojasnio je.

 

Neprihvatljivi korisnici 

On je podsjetio kako je Javni poziv otvoren do 12. prosinca i od sredstava predviđenih u proračunu, nakon što Vlada FBiH prihvati Odluku za prvo tromjesečje, do kraja godine će ostati otprilike 3,2 milijuna kuna (825.000 KM) neraspoređenih sredstava iz tog Programa. Programom i Javnim pozivom utvrđeno je da će se poticaji dodjeljivati pojedincima, tj. fizičkim osobama.  Pravni subjekti nisu obuhvaćeni Programom i javnim pozivom. 

Neprihvatljivi korisnik subvencije je onaj koji je u 2022. već ostvario pravo na subvenciju za kupnju vozila iz proračuna za ovu godinu, bilo koje razine vlasti u FBiH. 

Ovo je prvi korak kojim je Vlada Federacije BiH pokrenula aktivnosti na putu prema elektromobilnosti. Džindić je rekao kako u BiH ne postoje propisi koji uređuju to područje. 

"Ne postoji dovoljan broj punionica električnih vozila, što primjetno ograničava i sprječava mnoge u odluci da nabave električne automobile", ističe. 


Distribucijski sustav 

FMERI raspolaže podacima koje je dostavila Udruga za elektromobilnost Gospodarske komore FBiH prema kojima u Bosni i Hercegovini ima oko 170 punionica električnih vozila. 

U Prijedlogu zakona o električnoj energiji, jedno poglavlje odnosno 14. dio zakona, nosi naziv Elektromobilnost, u kojem se utvrđuju usluge punjenja električnih vozila, tehnički zahtjevi za punionice, kao i ograničenja. Osim tog poglavlja, elektromobilnost je obuhvaćena i članovima zakona koji utvrđuju potrebna ulaganja u distribucijski sustav koji obuhvaća i potrebe priključenja mjesta za punjenje električnih vozila. 

FMERI je pripremilo i u parlamentarnu proceduru uputilo Prijedlog zakona o električnoj energiji. Zakon je usvojen u formi nacrta u oba Doma. Potom slijedi upućivanje Prijedloga zakona na usvajanje, objavljeno je na stranicama Vlade FBiH.