Europski proizvođači biometana i opreme za njegovu proizvodnju i iskorištavanje u okviru Europskog zelenog tjedna objavili su 'Pametne standarde za CO2 za negativne emisije iz mobilnosti'. Riječ je o smjernicama koje sadržavaju tri ključne preporuke za osiguravanje primjene biometana kao pogonskog goriva u prometu, a kako bi se ostvario brz i troškovno učinkovit prelazak na ugljično neutralni promet u Europi do 2050. godine. 

U skladu s time, emisije iz prometa morale bi se smanjiti na 90% u odnosu na one iz 1990. godine, no prema svim dosadašnjim trendovima, to ipak neće biti moguće. Ipak, kako bi se osigurala potpuna dekarbonizacija prometa, Europa mora kombinirati elektrifikaciju prometa s primjenom alternativnih goriva i rješenja za njihovu primjenu.

Biometan bi pri tome mogao poslužiti kao dobro rješenje jer omogućava primjenu dosadašnjih motora s unutarnjim izgaranjem. S druge strane, dosadašnji obračun emisija iz vozila uzima u obzir samo one iz vozila (načelo 'tank to wheel'), a ne iz cijelog ciklusa koji uključuje i proizvodnju i opskrbu pogonskog energenta. Zbog toga su motori s unutarnjim izgaranjem, bez obzira na gorivo koje koriste, neopravdano penalizirani. S druge strane, u njima se benzin ili dizel razmjerno jednostavno mogu zamijeniti stlačenim ili ukapljenim prirodnim plinom, ali ne fosilnog, već biološkog porijekla (tzv. (bio-CNG ili bio-LNG).

Ekološki pokazatelji biometana u cijelom njegovom životnom ciklusu su odlični, što je potvrđeno brojnim znanstvenim studijama. Čak bi se moglo dogoditi da vozila na biometan imaju 'negativne emisije', ovisno o tome koja se sirovina i tehnlogija koristi za njegovu proizvodnju, no to dosadašnji propisi ne priznaju, objavilo je Europsko udruženje za bioplin (EBA).