U Rijeci se 26. lipnja od 10 do 14 sati održava edukacija Safety Days o sigurnom korištenju električnih romobila. 

Cilj ove edukacije je ukazati građanima na načine korištenja električnih romobila, sigurnu vožnju, poštivanje prometnih propisa te ispravne načine parkiranja. Edukaciju organiziraju Bolt, Grad Rijeka i Hrvatska udruga vozača električnih romobila (HUVER). 

Organizacijom Safety Daysa, posebnog edukativnog događaja s ciljem uspostavljanja najboljih praksi korištenja električnih romobila, dodatno će se ukazati na sigurno korištenje ovog ekološki prihvatljivog načina prijevoza, javlja Grad Rijeka.

 

Blokiranje prolaza 

Prilikom vožnje važno je imati na umu sigurnost svih sudionika u prometu, a brzina koju romobili mogu razviti uvjetovana je njihovom lokacijom. Ona se kreće u rasponu od pet do 20 km/h, a u pješačkim zonama ograničena je na 10 km/h. Vozači početnici mogu odabrati i početnički način vožnje u kojem je najviša dopuštena brzina 15 km/h. 

Osim brze vožnje, neke od najčešćih pogrešaka koje korisnici električnih romobila čine su blokiranje prolaza ili izlaza za nuždu te ostavljanje romobila na privatnom posjedu ili autobusnom stajalištu. 

Kako bi ukazali vozačima na njihove propuste prilikom odlaganja vozila, Bolt je pripremio i posebne savjete pod nazivom Umijeće parkiranja, a kojima se korisnicima savjetuje korištenje označenih zona, odgovarajuće odlaganje romobila na mjestu gdje će ga drugi lakše pronaći te parkiranje na ravnoj površini. 

Osim u Rijeci, Safety Days održat će se i u Osijeku i Varaždinu.

Inače, najam električnih Bolt romobila trenutno je dostupan u 16 zemalja i više od 110 gradova, među kojima su i tri hrvatska – Rijeka, Osijek i Varaždin.