BMW i Jaguar Land Rover priopćili su u srijedu kako će zajednički razviti motore za električne automobile, mjenjače i energetsku elektroniku, objavljujući jedan industrijski savez koji će smanjiti troškove razvoja električnih automobila. 
Tvrtke kažu da će uštedjeti troškove kroz zajednički razvoj, planiranje proizvodnje i zajedničku kupnju električnih komponenti automobila. Obje tvrtke će proizvoditi električne pogone u vlastitim proizvodnim pogonima, izjavio je BMW, javlja Reuters.  

"Zajedno imamo priliku učinkovitije zadovoljiti potrebe tržišta za skraćivanjem vremena razvoja i bržim plasiranjem vozila i najnovijih tehnologija kupcima", izjavio je član odbora BMW-a Klaus Froehlich.
Nick Rogers, tehnički direktor Jaguara Land Rovera, rekao je: "Dokazali smo da možemo izgraditi svjetske udarce električnih automobila, ali sada moramo proširiti tehnologiju kako bismo podržali novu generaciju Jaguar i Land Rover proizvoda.

Veći napori za kresanje gubitaka

BMW je razgovarao s Daimlerom o izradi dijelova električnih automobila, ali je bio odvojeno i u razgovorima s Jaguar Land Roverom, tvrtkom koju je nekoć posjedovao. Land Rover je najavio da će udvostručiti napore za smanjenje troškova nakon što je početkom godine zabilježio gubitak od 4 milijarde dolara, pogođen padom potražnje za sportskim terenskim vozilima u Kini i regulatornim smanjenjem emisija dizelskih goriva. 

BMW je kupio britansku tvrtku Rover Group, koja je uključivala marke Jaguar i Land Rover, za 800 milijuna funti u 1994. godini, da bi Fordu prodao Jaguar Land Rover u ožujku 2000. za 2,7 milijardi dolara. 2008. godine indijska Tata grupa kupila je od Forda Jaguar i Land Rover za 2,3 milijarde dolara.