Gradska uprava Bogote, glavnog grada Kolumbije i javni prijevoznik Transmilenio zaprimili su prvu isporuku 120 električnih autobusa.  Riječ je o 120 solo-autobusa kineskog proizvođača BYD. To je samo dio velike narudžbe iz Kine od čak 470 vozila. Isporučeni autobusi će 26.12.2020. godine krenuti s redovitim prometom na devet linija javnog prijevoza, dok će preostalih 350 autobusa biti isporučeni u prvom tromjesečju 2021. godine. Tada će na čak 30 linija javnog prijevoza u Bogoti voziti električni autobusi. Očekuje se da će se time omogućiti ekološki prijevoz za čak 300 000 putnika dnevno, dakako, uz značajno smanjenje emisija. 

Kako bi se omogućilo punjenje svih tih vozila, u spremištu u četvrti Fontibon izgrađena je punionica električnih vozila s čak 56 dvostrukih priključaka za punjenje pojedinačne snage 150 kW. Zanimljivo je da je projekt punionice ostvarila tvrtka Codensa koja je pak zajedničko ulaganje divovske talijanske elektroenergetske skupine Enel (već odavno prisutne na energetskim projektima u Južnoj Americi) i domaće energetske tvrtke Bogota Energy Group. Isto tako, zahvaljujući nabavi novih električnih vozila i njihovoj primjeni u redovnom gradskom prijevozu otvorit će se više od 400 novih radnih mjesta.

Prva isporuka obuhvatila je vozila duljine 9 i 12 m s kapacitetom 50, odnosno 80 putnika. Za potpuno punjenje baterije ti autobusi zahtijevaju 1,5 - 2,5 h, a do kraja napunjena baterija omogućava doseg od 300 km, što je više nego dovoljno jer se očekuje da autobusi dnevno prevezu tek 260 km. U usporedbi s dosadašnjim dizelskim autobusima, na taj će se način ekvivalentne emisije ugljičnog dioksida smanjiti za 12 500 t, a čestica prašine za 2,5 t godišnje, objavio je njemački prometni portal 'Urban Transport Magazine'.