Iako je godinama brojnim aktivnostima sudjelovao u Danu bez automobila, Grad Osijek sada prvi put organizira Europski tjedan mobilnosti – koji svakog dana od 16. do 22. rujna građanima donosi bogat program. Objavila je to na konferenciji za medije Jasenka Crnković, zamjenica osječkog gradonačelnika, koja je pritom najavila i novi sustav dijeljenih bicikala. 

Urbana mobilnost je jedan od bitnijih dijelova zelene tranzicije i Grad Osijek je prepoznat kao perjanica među gradovima koji u Hrvatskoj uvode mnoge vidove takvog transporta u svoj javni prijevoz

Gradski prijevoz putnika (GPP) Osijek, gradska tvrtka za javni prijevoz, godinama poduzima velike projekte, a osim ulaganja u tramvajsku mrežu upravlja sustavom dijeljenih automobila te će upravljati i sustavom dijeljenih bicikala, u sklopu kojega će se kroz projekt E-mobilnost grada Osijeka nabaviti 175 bicikala, od kojih će 50 biti električnih, a koji će biti raspoređeni na 25 samoposlužnih stanica diljem grada – otkrila je Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka, koja je prošli tjedan s dogradonačelnicom isprobala dio novih javnih bicikala. 

Također, javlja Grad Osijek, ona je najavila kako će do polovine listopada cijeli sustav integrirati u osječki urbani promet.