Inicijativa 'Autonomni elektro-brodovi za pametne otoke i gradove' s ciljem izgradnje 21 'zelenog' katamarana, odnosno suvremenog brodskog prijevoza uz nultu stopu štetnih emisija koji se oslanjaju isključivo na tzv. zelena goriva, potpisana je u ponedjeljak. 

Pokretači i potpisnici inicijative su direktor tvrtke iCat Tomislav Uroda, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu Dubravko Majetić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu Gordan Gledec, direktor Centra za transfer tehnologije (CTT)  Boris Ćosić i ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla Nedjeljko Perić

Inicijativa predviđa razvoj i gradnju 21 putničkog katamarana kapaciteta 100 do 300 putnika, koji će biti izgrađeni u tri veličine te će po jedan od svakog modela biti smješten diljem Jadrana u sklopu pilot-projekta testiranja mogućnosti pojedinih odredišta, izvijestila je Hina. Na temelju zajedničkog promišljanja s nadležnim tijelima, bit će odabrano ukupno sedam odredišta.


Pohrana i isporuka energije 

Razvoj flote električnih brodova prate i zahtjevi za razvojem energetske infrastrukture za njihovu opskrbu električnom energijom. Projekt tako predviđa i razvoj punionica s baterijskim spremnicima te sunčanim elektranama za proizvodnu električne energije. Baterijski spremnici punionica brodova svojim spajanjem na energetsku infrastrukturu doprinijet će razvoju pametnih otoka i gradova kao dio sustava pametnih mreža koje će omogućavati pohranu i isporuku električne energije. 

Cilj inicijative je postaviti osnove za razvoj flote električnih putničkih brodova na Jadranu, s naglaskom na putnički prijevoz. Inicijativa uključuje razvoj i gradnju putničkih brodova koji mogu međusobno povezivati otoke, koristeći pri tome elektropogon, autonomnu plovidbu i/ili pristajanje i nadopunjavanje spremnika energije velike snage. 

Na temelju postojećeg modela iCat, razvit će se projekt putničkog broda, kao i sustav upravljanja i nadzora zasnovan na naprednim metodama i tehnologiji umjetne inteligencije. Nadzor i upravljanje brodom, robotiziran sustav za nadopunjavanje brodskih spremnika energije te sustav pametnih punionica velike snage koje koriste energiju iz obnovljivih izvora, predstavljaju okosnicu razvoja i primjene suvremenih tehničkih rješenja u pomorskom prijevozu.

 

Putnička mreža 

Bogati obnovljivim izvorima, istaknuto je prilikom potpisivanja inicijative, hrvatski otoci mogu predvoditi energetsku tranziciju prema potpuno ugljično neutralnom gospodarstvu u 2050. godini. 

Flota modernih brodova s čistim pogonom na Jadranu otvara priliku razvoja putničke mreže brodova kao preduvjet za povratak i ostanak stanovništva na otocima te razvoj turizma veće dodatne vrijednosti. 

Ostvareni rezultati bit će temelji za transfer tehnologije i razvoj sličnih modela 'zelene' plovidbe diljem Europe i svijeta, kao doprinos inicijative znatnom smanjenju štetnih emisija u brodskom prometu i zagrijavanja Zemlje, za dobrobit čovječanstva, rečeno je prilikom potpisivanja te inicijative.