Dijeleći viziju Europskog zelenog plana o održivom prometu i ugljično neutralnoj Europi do 2050., dva proizvođača komercijalnih vozila - Daimler Truck iz Njemačke i Volvo Group iz Švedske, potpisali su preliminarni neobvezujući sporazum o novom zajedničkom ulaganju kako bi razviti, proizveli i komercijalizirali sustave gorivnih članaka za, među ostalim, teška vozila. 

"Ugljično neutralan prijevoz uistinu može se ostvariti zahvaljujući električnim pogonskim sklopovima i energijom koja dolazi iz baterija ili vodika. Zajednička inicijativa s Volvom prekretnica je u dolasku kamiona i autobusa s pogonom na gorivne članke na ceste", kaže Martin Daum, predsjednik Upravnog odbora Daimler Trucka i član Uprave Daimlera. 


Uspostavljanje potrebne infrastrukture 

"Ovim zajedničkim ulaganjem jasno pokazujemo kako vjerujemo u vodikove gorivne članke za komercijalna vozila. No, kako bi ta vizija postala stvarnost, druge tvrtke i institucije također trebaju podržati i pridonijeti ovom razvoju, posebice u svrhu uspostavljanja potrebne infrastrukture za takva goriva", kaže Martin Lundstedt, predsjednik i glavni izvršni direktor Volvo Grupe. 

Prema očekivanjima, sklapanje konačnog sporazuma očekuje se u trećem tromjesečju, a njegovo zaključenje prije kraja ove godine, priopćeno je iz Daimlera i Volva.