Njemački proizvođač gospodarskih vozila Daimler Truck namjerava prodavati isključivo električne gradske autobuse u Europi do 2030. godine, također nudeći ugljično neutralna vozila u svim kategorijama u Europi i Latinskoj Americi.

"Usmjeravamo svoja ulaganja na potpuno električne gradske autobuse u Europi do kraja ovog desetljeća", rekao je Till Oberwörder, voditelj odjela za proizvodnju autobusa u tvrtki Daimler Truck za njemačku novinsku agenciju dpa uoči jučerašnjeg događaja o elektromobilnosti u njemačkom gradu Mannheimu. 

Odjel Daimler Buses je u 2018. na tržište izbacio potpuno električni gradski autobus eCitaro. Oberwörder je rekao kako je zadovoljan s uvođenjem modela, a trenutačno više od 600 eCitara prometuje europskim cestama.

 

Prilagodba infrastrukture 

Valja naglasiti kako je, općenito gledajući, udjel električnih autobusa u odnosu na one s motorima s unutarnjim izgaranjem još uvijek nizak. Prema podacima Udruge njemačkih transportnih tvrtki, od 35 tisuća autobusa na njemačkim cestama prošle jeseni, njih 1.200 bili su električni. 

Oberwörder je naglasio kako nije dovoljno proizvesti električni autobus, već se mora promijeniti i infrastruktura. "Stoga, treba prilagoditi i spremišta, promišljati o punjenju, kao i o servisnim radionicama", rekao je. 

Međutim, Daimler Truck još uvijek razvija konvencionalna vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, koja onečišćuju okoliš, uključujući autobuse, javlja dpa. 

U području elektromobilnosti, gradski autobusi su segment s najvećim stopama rasta, zaključuje on.

nova era prometa