Delegacija tvrtke Rimac Automobili došla je u drugi posjet zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje u kratkom vremenu. Tijekom prvog posjeta, ključan je bio inicijalni razgovor između predstavnika obiju strana na kojem su definirani planovi i okvir buduće suradnje. Potom je tvrtka Rimac Automobili Upravi Fakulteta poslala teme koje su zanimljive za istraživanje, ali i također za praktičnu primjenu, a na kojima bi se trebala temeljiti edukacija budućih inženjera koji bi radili u automobilskoj industriji

Na osnovi tih tema su odabrani laboratoriji (njih 12) koje je, pored osnivača i izvršnog direktora Mate Rimca, danas posjetila osmeročlana delegacija iz Rimca sačinjena od njezinih inženjera i voditelja ključnih odijela. Time je suradnja podignuta na višu razinu jer se razgovaralo o konkretnim tehničkim detaljima s voditeljima laboratorija, vodila se aktivna diskusija i kritička razmjena iskustava, kao i oblikovali prijedlozi buduće suradnje. 

FSB želi sinergiju s industrijom


FSB strateški podupire kontinuirano unapređenje studijskih programa i izuzetno je zainteresiran za suradnju s Rimac Automobilima kao predvodnicima razvoja automobilske industrije, ne samo u RH, već i šire. FSB kao institucija želi stvoriti uvjete da obrazuje magistre inženjere čije će znanje biti brzo i učinkovito upotrebljivo u praksi. Obrazovanje elitnih kadrova, sposobnih za praćenje brzog tehnološkog razvoja u najzahtjevnijim industrijama, kao što je ona električnih automobila, moguće samo ako se istovremeno odvija suradnja sveučilišta i industrije u okviru kompetitivnih međunarodnih istraživačkih projekata, jer jedino intenzivni razvoj i istraživanje garantira da će uistinu magistri inženjeri dobivati najsuvremenija znanja i vještine u skladu s trenutnim svjetskim trendovima“, tom je prilikom izjavio dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje, prof. dr. sc. Dubravko Majetić. 
 

Mate Rimac planira daljnje zapošljavanje

Rimac Automobili danas zapošljava preko 300 inženjera raznih područja na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, i šire. Svi oni rade na tehnologijama nove automobilske industrije. Planiramo daljnje povećanje opsega poslovanja i broja zaposlenika. Osim toga, naša inicijativa je da se kontinuirano radi na stvaranju uvjeta za širenjem nove automobilske industrije u RH i ulaskom novih igrača na ovo područje – sa svojim proizvodnim pogonima, ali i razvojnim uredima, tako otvarajući brojne visoko kvalitetna radna mjesta. Vezano uz to, prepoznali smo problem osiguravanja kvalitetnih kadrova kao jedan od najvažnijih za ostvarenje naših ambicioznih planova. Stoga je zajednički cilj industrije i akademske zajednice, da određeni broj inženjera koji će raditi u automobilskoj industriji bude što bolje pripremljen već tijekom studija za buduću karijeru“, rekao je prilikom posjeta FSB-u osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila, Mate Rimac. 
 
Prilikom posjeta delegacija je obišla sljedeće laboratorije: Laboratorij za konstruiranje, Laboratorij za elemente strojeva, Laboratorij za eksperimentalnu mehaniku, Laboratorij za motore i vozila, Laboratorij za mehatroniku transportnih sustava, Laboratorij za polimere i kompozite, Laboratorij za alatne strojeve, Laboratorij za inženjerstvo površina (toplinsku obradu), Laboratorij za ispitivanje mehaničkih svojstava, Laboratorij za zavarivanje, Laboratorij za ljevarstvo te Laboratorij za zaštitu materijala, priopćili su s fakulteta.