Da se javni prijevoz i automobili itekako mogu kombinirati, potvrđuje ponuda bečkog gradskog poduzeća za javni prijevoz Wiener Linien koje građanima pored prijevoza podzemnom željeznicom, autobusima i tramvajima nudi usluge kao što su dijeljenje automobila (carsharing). 

Poduzeće neprestano radi na poboljšanju usluga i širenju ponude. Još u jesen 2020. broj vozila u usluzi carsharing proširio se na 28 električnih automobila, dok se trenutačno može unajmiti jedno od 50 električnih vozila na različitim lokacijama diljem glavnog austrijskog grada. 

U narednom razdoblje to poduzeće namjerava proširiti ponudu na nove lokacije, a broj električnih vozila za dijeljenje povećati na 100, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča.

 

Vrijeme najma 

Moguće je unajmiti različite kategorije vozila, od manjih do većih modela, a od iduće godine i kombije. Vozila se mogu koristiti za različite prilike, bio to izlet u okolicu Beča ili odlazak u kupovinu. Po potrebi na raspolaganju stoje i krovna kutija, lanci za snijeg te nosači za skije ili bicikle. 

Sustav carsharinga tog bečkog poduzeća vrlo je popularan u glavnom gradu Austrije. Samo prošle godine tim je automobilima prevaljeno više od 250.000 kilometara, a prosječno vrijeme najma iznosi pet sati.

"U Beču imamo više prodanih godišnjih karata za javni prijevoz nego registriranih automobila. Sustav carsharinga Wiener Linien dodatan je razlog zašto građanima ne treba osobni automobil. Gusta mreža javnog prijevoza s povoljnim cijenama u kombinaciji s raširenom i ekološki prihvatljivom ponudom dijeljenja vozila omogućuje da se u Beču do svake točke dođe brzo i sigurno", naglašava Peter Hanke, član bečkog gradskog poglavarstva zadužen za javni prijevoz.