Prije nego što električni pogonski sklopovi u potpunosti zamijene motore s unutarnjim izgaranjem, potrebno je potrošačima zajamčiti određeni doseg kretanja, uspostaviti pouzdanu infrastrukturu za punjenje i osigurati cjenovnu pristupačnost i vozila i električne energije, objavila je tvrtka Deloitte u ovogodišnjem izvješću Globalno ispitivanje stavova kupaca automobila u 2021. godini

Zbog želje za osjećajem poznavanja vozila i financijskih briga uslijed pandemije koronavirusa, potrošači diljem svijeta zaziru od zamjene motora s unutarnjim izgaranjem drugom tehnologijom u kratkom roku. 

Samo jedna četvrtina (26 posto) potrošača razmatra drugu vrstu motora za svoje sljedeće vozilo, što je pad od 15 posto u odnosu na prošlu godinu, navodi, među ostalim, Deloitte.

 

Stroži emisijski zahtjevi 

Najveći razlog zabrinutosti su, dakle, spomenuti doseg i nepostojanje infrastrukture za punjenje. Naravno, učinak zdravstvene i gospodarske krize utječe i na sve potrošače koji su značajno smanjili svoju potrošnju na nove automobile

"Globalna automobilska industrija, kao i brojne druge, osjetila je snažne posljedice pandemije. Sljedeće razdoblje ne nudi velike nade za brzi oporavak. Čak i stroži zahtjevi u pogledu emisija vozila na brojnim svjetskim tržištima ne ubrzavaju ostvarenje cilja elektromobilnosti. Napori za realizaciju tih tehnologija i novi svijet pričekat će još neko vrijeme bolja vremena", ističe Zlatko Bazianec, voditelj hrvatskog ureda i partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja.

 

Povoljniji automobil 

Neprekidne financijske brige utječu na kupnju automobila diljem svijeta. Zbog pandemije koronavirusa, potrošači na brojnim tržištima premišljaju se ne samo kada već i koje će sljedeće vozilo kupiti. 

S obzirom na to da sve veći broj potrošača brine pristupačnost cijene novog vozila, raste broj ljudi koji odgađaju plaćanje rata kredita/najma, dok neki namjeravaju kupiti povoljniji automobil nego što su izvorno planirali.