U sklopu projekta 'Second Life ESS' razrađuje se prototip sustava za pohranu električne energije u istrošenim baterijama iz električnih autobusa. Istraživanje se provodi u Poljskoj, a u njemu sudjeluje konzorcij čije su članice poznati poljski proizvođač autobusa Solaris i energetske tvrtke Tauron i Impact Clean Power Technology, a sufinancira se sredsrvima Nacionalnog centra za istraćivanja i razvoj (NCBiR).

Solaris je predstavio svoj prvi električni autobus još 2011. godine i do sada je u 18 zemalja prodao više od 1000 takvih vozila. Neka od prvih isporučenih vozila do sada su već prešla 500 000 km, što znači da bi sada već trebalo provesti zamjenu njihovih baterija. No, postavlja se pitanje: što s tim istrošenim baterijama? Pri tome se istrošenom smatra baterija za električne autobuse čiji je kapacitet pao na manje od 60%. S druge strane, takve bi baterije i dalje učinkovito i sigurno mogle služiti za pohranu električne energije, ali u stacionarnim sustavima. 

Cilj spomenutog projekta stoga je provesti istraživanja mogućnosti dodatne primjene litij-ionskih baterija koje više nisu prikladne za primjenu u vozilima. Tako bi se one sada mogle koristiti u sustavima za baterijsku pohranu energije, u elektroenergetskim sustavima. Očekuje se da bi prototip takvog sustava mogao biti dovršen do kraja 2022. godine. Trenutačno se istraživanja provode na baterijama kapaciteta 160 kW h koje su do sada korištene u Solarisovim autobusima poljskog javnog prijevoznika PKM Jaworzno. Riječ je o tvrtki koja je u Poljskoj vodeća po primjeni električnih autobusa i do sada ih u svojoj floti ima već 23, objavio je njemački prometni portal 'Urban Transport Magazine'.