Drugo izdanje skupa o bespilotnim letjelicama DroneDays održava se 4. i 5. listopada u Biogradu na Moru. Skup organizira Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u okviru projekta AeRoTwin Europske unije. 

Ideja tog dvodnevnog događanja je okupiti što više sudionika te su stoga pozvani vrhunski znanstvenici s europskih sveučilišta. Također, izvijestio je FER, na skupu sudjeluju piloti koji imaju više od tisuću sati leta s bespilotnim letjelicama koji će govoriti o iskustvima korištenja takvih sustava. 

DroneDays su se prvi puta održali 2019., a prošle godine skup je bio otkazan zbog protuepidemijskih mjera. 


Očuvanje morskog okoliša 

Ove godine, pak, sudjelovanjem na stručnim predavanjima akreditirani posjetitelji moći će saznati više o aktualnim temama iz zračne robotike. Neke od njih su istraživanje atmosferskih fenomena flotom bespilotnih letjelica (Simon Lacroix, Francuska), samopozicionirajući rojevi mikro bespilotnih letjelica za rad u stvarnim uvjetima (Martin Saska, Češka) i koordinacija zračne i svemirske robotike (Rafael Fierro, SAD). 

Prof. Ivana Palunko sa Sveučilišta u Dubrovniku predstavit će heterogene višeagentske sustave za praćenje i očuvanje morskog okoliša, a LARICS-ov dr. Frano Petric govorit će o sudjelovanju na robotičkim natjecanjima s posebnim naglaskom na iskustvo i rezultate postignute na najvećem svjetskom robotičkom natjecanju Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC)

Registracije su otvorene, a za više informacija posjetite http://dronedays.fer.hr/