Čak 63 posto stanovnika 15 velikih europskih gradova podržava zabranu prodaje novih automobila s benzinskim i dizelskim motorima nakon 2030. godine, pokazuje online anketa koju je za udrugu Promet i okoliš (T&E - Transport & Environment) provela tvrtka YouGov.  

Također, ova anketa koja je provedena u ožujku na uzorku od 10.050 ispitanika u osam zemalja (Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu), otkriva kako se 29 posto građana protivi postupnoj zabrani prodaje automobila koja koriste benzinska i dizelska goriva, javlja udruga T&E. Ostalih osam posto ispitanika pak ne zna je li za tu zabranu ili ne. 

"Od Barcelone do Krakówa postoji široka podrška zabrani prodaje automobila s fosilnim gorivima u Europskoj uniji. Ljudi u gradovima najizloženiji su otrovnim razinama onečišćenja zraka i ne žele da se motori s unutarnjim izgaranjem prodaju dulje nego što je potrebno", izjavila je Julia Poliscanova, starija direktorica za vozila i elektromobilnost u udruzi T&E.