Njemačka energetska skupina E.ON dobila je narudžbu od poznatog njemačkog proizvođača vozila BMW za izgradnju mreže punionica električnih vozila širom Njemačke. Punionice će se nalaziti na parkiralištima BMW-ovih proizvodnih pogona, razvojnih centara i poslovnih zgrada, a E.ON će njima i upravljati. Riječ je o čak 4100 priključaka za punjenje, koji će ponajviše biti namijenjeni za punjenje električnih vozila BMW-ovih zaposlenika i stranaka, no najmanje 50% bit će ih otvoreno i za javnost. 

Prva punionica u pogonu će biti puštena do kraja 2020., a završetak projekta očekuje se 2021. godine. 


Punionice i kod kuće

No, to nije sve jer je sporazumom dva njemačka diva omogućena i usluga punjenja električnih vozila kod kuće za sve vlasnike BMW-ovih električnih vozila. Riječ je o usluzi koju je razvio E.ON, a koje obuhvaća isporuku, ugradnju i pogon visokokvalitetne punionice u garažama ili na privatnim parkirnim mjestima iz jednog izvora. Pri tome će postojati dodatna mogućnost da električna energija za punjenje bude u 100%-tnom iznosu proizvedena u hidroelektranama. 


Mreža punionica po cijeloj Njemačkoj

Najveći dio punionica u sklopu spomenute mreže po cijeloj Njemačkoj bit će u izvedbi s izmjeničnom strujom (AC) i snage 11 kW, ali i bit će ih u izvedbi s istosmjernom strujom (DC) i izlaznom snagom 50 kW, koje omogućavaju brzo punjenje. U svim slučajevima, električna energija za punjenje potjecat će iz obnovljivih izvora. 

Najveći dio punionica bit će na području Münchena, ali i u Berlinu, Leipzigu, Regensburgu, Landshutu, Wackersdorfu i Dingolfingu, objavio je američki energetski portal 'Power Engineering International'.