Američki portal 'Power Engineering International' je izvijestio o sklapanju strateškog partnerstva njemačke energetske skupine E.ON i mađarske naftne i plinske tvrtke MOL. Kako se ističe, cilj tog partnertstva je izgradnja 40 punionica električnih vozila u Rumunjskoj do kraja 2020. godine, što će biti financirano iz sredstava europskih fondova u ukupnoj vrijednosti oko 18,84 mil. eura, a podupire ga Europska komisija
Riječ je o širem projektu Next E u kojem sudjeluje konzorciji koji čine četiri E.ON-ove podružnice (iz Češke, Slovačke, Mađarske i Rumunjske), šest MOL-ovih podružnica, hrvatska elektroenergetska tvrtka HEP u Hrvatskoj, slovenska naftna tvrtka Petrol u Sloveniji i Hrvatskoj i proizvođači automobila Nissan i BMW. Njime je predviđena gradnja ukupno 222 brze (50 kW) i 30 ultrabrzih punionica električnih vozila (150 - 350 kW), čime će se stvoriti nužna infrastruktura za punjenje električnih vozila u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Rumunjskoj. 
Od spomenutih 40 stanica u Rumunjskoj, 19 će izgraditi E.ON Energie Romania,a 21 MOL Romania. Punionice će uglavnom biti građene na pravcima Arad - Bukurešt - Constanța, Sebeş - Târgu Mureș - Iași i Suceava - Bukurešt - Giurgiu. Jedan od razloga za to je i činjenica što je prodaja električnih i hibridnih vozila u prvih šest mjeseci 2017. godine u Rumunjskoj povećana za 185% u odnosu na isto razdoblje 2016. Istodobno, trgovački lanac Kaufland je još u kolovozu 2016. najavio gradnju 12 punionica u Rumunjskoj, a rumunjska elektroenergetska tvrtka Electrica prvu takvu punionicu pustila je te godine u pogon.