Gradovi Čakovec i Yancheng (Narodna Republika Kina) žele unaprijediti prijateljske odnose i suradnju. Potvrdili su to ovotjednom online svečanošću potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu. Sporazum su potpisali gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i gradonačelnik Narodne vlasti Yancheng Cityja Zhou Bin

Prijateljstvo je realizirano nakon što je delegacija boravila u službenom posjetu Međimurskoj županiji 2019. godine te je kineska strana izrazila želju za produbljivanjem i formaliziranjem odnosa između gradova, objavljeno je na službenim stranicama Grada Čakovca

"Danas započinjemo putovanje koje će, ne sumnjam, imati veliki pozitivni utjecaj na oba grada. Udaljeni smo više od osam tisuća kilometara, no vrlo smo blizu po željama da svoje sredine učinimo modernijima i boljima za život građana. Sporazum o prijateljstvu omogućit će nam da razmjenjujemo iskustva i postignuća na gospodarskom, obrazovnom, kulturnom i sportskom planu, a sigurna sam da će i Čakovec i Yancheng pritom biti na dobitku", izjavila je Cividini.

Yancheng je smješten u sjeveroistočnom dijelu Kine, na obali Žutog mora, u kojem, prema najnovijim, podacima živi više od osam milijuna stanovnika.

 

Zajednički interesi

Kinezi su Čakovec prepoznali kao moderan europski grad inovativnog gospodarstva, bogatog kulturnog i društvenog života, grad odlično prometno povezan sa svim dijelovima Europe koji je, što im je izuzetno važno, upravno i obrazovno središte regije. 

"Čakovec i Yancheng su komplementarni u novoj energiji, proizvodnji i prehrani te tehnologiji i razvoju. Nadam se da će naša dva grada na temelju međusobnih prijateljskih odnosa proširiti suradnju te realizirati zajedničke interese, kako su puni civilizacijskih elemenata i lokalnih posebnih kulturnih resursa. Prvi koraci već su napravljeni, uz naglasak na gospodarstvo i nove tehnologije, a sada radimo na unapređenju kulturne razmjene i razumijevanja između građana dvaju gradova", izjavio je Bin, istaknuvši Čakovec kao pogodnu platformu za ulaganje. 

 

LED rasvjetna tijela 

Posebice je zanimljivo istaknuti kako su potpisana i dva Sporazuma o strateškoj suradnji, kojima se u Čakovcu planira pokretanje proizvodnje električnih automobila i otvaranje približno tisuću novih radnih mjesta. 

Dmitar Maravić, predsjednik Uprave tvrtke Maring, sklopio je Sporazum o strateškoj suradnji s dvije tamošnje tvrtke. Prva je Jiangsu Guoxin New Energy Passenger Vehicle. Tako su stvoreni preduvjeti za partnerstvo na području sklapanja i prodaje električnih automobila koje razvija i za domaće tržište u Kini proizvodi tvrtka Guoxin. Maring bi pritom bio partner za europsko tržište. 

Druga je pak tvrtka Yiwei Optoelectronics Technology, s kojom je dogovorena proizvodnja visokokvalitetnih i složenih LED rasvjetnih tijela, koje razvija i za kinesko tržište proizvodi Yiwei. Maring bi također u ovom slučaju bio partner za tržište EU-a. 

"Danas smo potpisali vrijedne sporazume, o suradnji i prijateljstvu naših gradova, a nakon toga i o gospodarskoj suradnji. Nama se prilika za autoindustriju otvorila 2019. i 2020. godine, nakon toga je došla pandemija, no sada smo sigurni da će se pokrenuti posao sklapanja i proizvodnje električnih automobila, a u sljedećoj fazi na vodik. Već radimo na elektronici, a sada sve širimo na Kinu i svjetsko tržište. Investicija je to u velikom obimu koja bi otvorila i do tisuću radnih mjesta, s gradonačelnicom se nadamo da ćemo imati ljude koji će raditi", rekao je Maravić. 

"Upravo gradovi i tvrtke poput naših, koje vode računa o ekologiji te ekonomski razvoj ne stavljaju ispred kvalitete života svojih stanovnika, trebaju biti primjer svima ostalima. Suradnjom i budućim zajedničkim projektima, oba grada mogu dodatno razviti i iskoristiti svoje potencijale te svojoj djeci ostaviti nasljeđe kojim će se ponositi", zaključila je čakovečka gradonačelnica.

nova era prometa