Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i fond Istočnoeuropskog partnerstva za energetsku učinkovitost i okoliš (E5P) zajedničkim zajmom u iznosu od oko sedam milijuna eura financiraju nabavku osam niskopodnih električnih autobusa koji su ovaj tjedan stigli u drugi po veličini gruzijski grad Batumi. 

Novi električni autobusi za javnu prijevozničku tvrtku Batumi Autotransport, priopćeno je iz EBRD-a, poboljšat će uslugu javnog prijevoza tamošnjih građana i posjetitelja povećanjem pouzdanosti, sigurnosti i učinkovitosti, uz smanjenje emisija štetnih plinova.

 

Nadahnjujući projekt 

"Zahvaljujući potpori koju je Europska unija osigurala iz fonda E5P, putnici u Batumiju prvi su na Južnom Kavkazu iskusili prednosti vožnje tihim električnim autobusima koji ne onečišćuju okoliš", istaknuo je veleposlanik EU-a u Gruziji Carl Hartzell

"Ovo je važna prekretnica, prvi projekt električnih autobusa koji je EBRD podržao u svim zemljama u kojima djeluje. To je uistinu nadahnjujući projekt, kojemu se radujemo ponoviti negdje drugdje. Ovaj projekt pomoći će smanjiti onečišćenje zraka, dok će lokalnom stanovništvu i posjetiteljima omogućiti čišću i sigurniju vožnju", izjavila je Catarina Bjorlin Hansen, regionalna direktorica EBRD-a za Kavkaz.