Britanska vlada je u veljači prošle godine predstavila plan ulaganja 5,65 mlrd. eura u 'zlatno doba' autobusnog prijevoza u Velikoj Britaniji. Inovativni dio tog plana je mogućnost prijava gradova i općina za dobivanje prve britanske posve električne mreže autobusnog javnog prijevoza.  


Dva grada u užem izboru

Početkom ove godine objavljeno je da su gradovi Coventry i Oxford ušli u uži izbor za izradu studije slučaja prebacivanja cijele postojeće flote u javnom gradskom prijevozu s dizelskih na električne autobuse

Ovisno o uspješnoj provedbi studije slučaja, gradovi bi mogli dobiti po 56,64 mil. eura ne samo za zamjenu cjelokupne flote autobusa, već i za izgradnju cijele infrastrukture, odnosno gradnju mreže punionica električnih vozila i prilagodbu postojeće elektroenergetske mreže.


Coventry ili Oxford, pitanje je sad?

U oba grada postoje razgranate mreže autobusnog javnog prijevoza s brojnim operatorima, no i značajnim razlikama u povijesnom razvoju. 

Primjerice, Coventry je do 1941. godine imao i tramvaje, a do 1974. gradski prijevoz je u cijelosti bio monopol lokalne komunalne tvrtke West Midlands PTE. U međuvremenu, najveći dio mreže preuzela je tvrtka National Express Coventry koja je do 2020. godine na koventrijske prometnice uvela 10 električnih autobusa na kat (karakterističnih za Veliku Britaniju) tipa BYD/ADL Enviro 400EV. Uz to, tvrtka se obvezala da više neće nabavljati dizelska vozila. Drugi koventrijski operator javnog prijevoza je tvrtka Stagecoach, koja uglavnom pokriva prigradska naselja, a do kraja 2020. u javnom prijevozu u gradu sudjelovala i tvrtka Travel DeCourcey koja je, između ostaloga, omogućavala prijevoz do parkirališta sustava 'park-and-ride' pomoću tri električna vozila Optare Versa koja su se punila na stajalištu na parkiralištu.

U oksfordskom javnom prijevozu električna vozila do sada nisu imala važniju ulogu. Tako gradski tramvajski sustav, dok je postojao početkom 20. stoljeća, uopće nije bio elektrificiran. Privatizacija javnog gradskog prijevoza dogodila se 1986. godine, otkada u gradu postoji nekoliko operatora kao što su Oxford Bus Company koji je dio skupine Go-Ahead i South Midland koji upravlja mrežom minibuseva i dio je skupine Stagecoach. Te dvije tvrtke u svojem voznom parku imaju pretežno hibridna ili mikrohibridna vozila, izvijestio je njemački prometni portal 'Urban Transport Magazine'.