Jedini električni automobil u vlasništvu škole u Hrvatskoj vrijedan dvjestotinjak tisuća kuna tek je uvod u ulaganja koja Varaždinska županija najavljuje u okviru budućeg smjera razvoja obrazovanja kroz osnivanje strukovnih centara izvrsnosti. 

Prvi takav, onaj iz strojarstva, bit će upravo u Strojarskoj i prometnoj školi koja je ovaj tjedan preuzela novo električno vozilo Renault Zoe i gdje je, k tomu, predstavljen rad nove CNC tokarilice čija je vrijednost pola milijuna kuna. 

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak kazao je kako ta županija kao osnivač čini sve kako bi unaprijedila sustav obrazovanja i osigurala bolju spremnost učenika za tržište rada, najavivši osnivanje centra izvrsnosti iz strojarstva, elektrotehnike, turizama, graditeljstva, tekstila, prometa, prehrane i ekonomije.


Centri izvrsnosti 

"Ova škola bit će nositelj centra izvrsnosti za strojarstvo, sa srednjim školama Ludbreg, Ivanec i Elektrostrojarskom i zapravo svima koji školuju učenike iz strojarstva. Već ove godine ćemo u Strojarsku i prometnu školu uložiti dodatna sredstva, kako za infrastrukturu tako i za nabavu opreme. Svi budući strukovni centri izvrsnosti obuhvaćat će mrežu srednjih škola u Varaždinskoj županiji", istaknuo je. 

Varaždinska županija je financirala kupnju CNC tokarilice, dok je za nabavu električnog automobila vrijednog 220 tisuća kuna izdvojila oko 150 tisuća kuna. Ostatak od 70 tisuća kuna financiran je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). 

"Električni automobil, jedini takav u vlasništvu škole u Varaždinskoj županiji, povezat će dva sektora, promet i strojarstvo, i omogućiti da se učenici upoznaju s onim što dolazi u budućnosti", izjavila je ravnateljica Strojarske i prometne škole Snježana Klarić, izvijestila je Varaždinska županija.