Električni automobili nisu rješenje za smanjenje emisija CO2 i ne doprinose borbi protiv klimatskih promjena, pokazuju to rezultati najnovije studije njemačkog IFO instituta. Istraživači su istraživanje utjecaja električnog i dizelskog motora na okoliš proveli na primjeru Njemačke, a već se javila grupa znanstvenika koja propitkuje tu studiju. 

Konkretno, istraživači IFO-a kristili su konkretne primjere vozila, a prema njihovim izračunima, Teslin Model 3 koji godišnje prijeđe 15 tisuća kilometara, odgovoran je za emitiranje do 181 grama ugljičnog dioksida (CO2) po kilometru, dok dizelski motor ispušta tek 120 grama CO2 po kilometru. U obzir su uzeli to da se za proizvodnju baterija za električne automobile i dalje koristi ugljen. Točnije, proizvodnja baterija zahtijeva obradu kobalta, mangana i litija. 

Ugljični otisak

Uspoređujući ugljični otisak jednog i drugog motora zaključili su stoga da je električni automobil od 11 do 28 posto štetniji za okoliš od dizelaša. Rezultati studije IFO-a nalaze se u suprotnosti s iscrpnom studijom koju je Europska agencija za okoliš objavila krajem prošle godine. Prema njima, gledajući cijeli životni vijek električnog automobila, on okoliš zagađuje i do 30 posto manje u odnosu na dizelske i benzinske motore. 

Međutim, znanstvenici IFO-a upozoravaju da EU, svrstavajući električne automobile u kategoriju s nultom emisijom CO2, potrošače navodi na krivi trag, odnosno da su električni automobili "zeleniji" i ne ostavlja ugljični otisak. Prema njima, bolja alternativa od dizelaša i električnog automobila bili bi automobili pogonjeni prirodnim plinom, a ekološki najpogodniji ipak je pogon na vodik i metan, objavio je Novac.hr.

Demanti

Portal Electrek.co donosi analizu koja demantira ovu studiju. Ona razotkriva znanstvene pogreške koje su dovele do, smatraju, krivih zaključaka. Kao prvo, treba imati na umu da se radilo o studiji na primjeru njemačke elektroenergetske mreže u kojoj se velik dio energije dobiva i dalje iz "nečistih" izvora poput ugljena.

Nadalje, studija je, kao i neke prethodne, uračunala u ugljični otisak utjecaj automobilskih baterija kao da se one nakon prevaljenih 150.000 kilometara bacaju i postaju opasni otpad – što, dakako, nije slučaj. Gotovo svi proizvođači baterija i automobila ulažu napore da se materijali iz baterija recikliraju.

Kruške i jabuke

No, možda i najveća pogreška IFO-ve studije jest što je kod električnih automobila uspoređeno zagađenje nastalo u cijelom životnom ciklusu, dakle od proizvodnje baterija i vozila pa do kraja životnog vijeka. Kod dizelskih vozila, s druge strane, nije uračunat ugljični otisak nastao prilikom proizvodnje dizelskog goriva i prijevoza istoga od mjesta proizvodnje do mjesta potrošnje. 

Još jedna ne sasvim ispravna kalkulacija uzima u obzir NEDC standard za računanje ciklusa vožnje i potrošnje, a taj standard kao takav nije sasvim pouzdan i polako se izbacuje iz upotrebe, tvrdi Electrek.co.