Općina Kula Norinska počela je s radovima na infrastrukturi u budućoj poslovnoj zoni Nova sela u kojoj bi trebala niknuti tvornica električnih automobila i skutera. Iza projekta stoji tvrtka Green Tech Group koju je u Zadru registrirao Kinez Karl Soong s hrvatskim poduzetnicima Mladenom i Antonijem Ninčevićem. 

Riječ je, javlja Slobodna Dalmacija, o prvoj faza radova, procijenjenoj na oko četiri milijuna kuna, koja podrazumijeva izgradnju prometnica, dovođenje struje, vode, telefona te ostale prateće infrastrukture na kompletnom prostoru poslovne zone, kako bi mogla početi izgradnja tvorničkih objekata u kojima će se, osim vozila, automobila i skutera, proizvoditi i baterije za ta električna vozila. 

Tri faze 


Slobodna Dalmacija podsjeća kako je Green Tech Group još prošle godine kupio na javnom natječaju od Općine Kula Norinska 550 tisuća kvadrata zemljišta, za 16 milijuna kuna. Sam projekt izgradnje tvornice električnih automobila i skutera odvijat će se u tri faze, planirane u idućih deset godina. 

Osim što bi u tom razdoblju investitor trebao uplatiti ugovoren iznos od 16 milijuna kuna, Soong i Ninčević će, prema dugoročnim poslovnim planovima, u kompletnu tvornicu za sklapanje električnih vozila uložiti više od 100 milijuna eura. Za početak bi se zaposlilo dvadesetak radnika. Međutim, kad se investicija proizvodnje električnih skutera, automobila i baterija za njihovo pokretanje zaokruži, na različitim poslovima u pogonima proizvodnje električnih vozila moglo bi se zaposliti i do 500 radnika.