Predstavnici Vlade Srbije i kompanije Stellantis potpisali su jučer u Beogradu ugovor o financiranju proizvodnje električnih automobila koji će se proizvoditi u tvornici tvrtke Fiat u Kragujevcu. 

Stellantis je multinacionalna kompanija za proizvodnju automobila te jedna od četiri najvećih proizvođača u svijetu. Osnovana je 2021. godine spajanjem talijansko-američkog konglomerata Fiat Chrysler Automobiles i francuske PSA grupe, izvijestila je Vlada Srbije

Potpisivanju tog ugovora prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i izvršni direktor kompanije Stellantis Carlos Tavares.

 

Priprema proizvodnje

Ugovor o dodjeli poticajnih sredstava između ministarstva gospodarstva Srbije i Fiat Chrysler Automobila (FCA) Srbija potpisali su ministrica Anđelka Atanasković i izvršna direktorica tvrtke FCA Srbija i direktorica globalnog korporativnog ureda kompanije Stellantis Silvia Vernetti

Predsjednik Srbije je istaknuo kako potpisivanjem ovog ugovora počinje nova ulagačka era u Srbiji. Također, dodao je kako vrijednost novog ulaganja u tvornici automobila u Kragujevcu iznosi 190 milijuna eura. Od toga, iz državnog proračuna bit će izdvojeno 48 milijuna eura. 

K tomu, on je objasnio kako će priprema proizvodnje novog modela automobila trajati do kraja 2023. godine. Proizvodnja bi pak trebala krenuti u trećem tromjesečju 2024. godine.