Detroitska automobilska industrija je otkrila kako napraviti električno vozilo od 30.000 dolara...barem na papiru. Ali raditi to u tvornici sasvim je druga stvar, piše Bloomberg Green Unatoč paradi oglasa za električna vozila koji hvale niske cijene, problem priuštivosti i dalje je velik. Jedan od razloga je što rukovoditelji proizvodnje ne daju zeleno svjetlo mnogim osnovnim modelima, radije umjesto toga proizvode raskošnije, profitabilnije varijante nekih od svojih najprodavanijih proizvoda. 

U srpnju je u SAD-u razlika između oglašenih cijena električnih vozila i cijena zalijepljenih na prozorima automobila u prodajnom salonu bile gotovo 30%, prema analitičkoj kući Edmunds. Zašto prodati Nissan Leaf od 30.000 dolara kada ga možete prodati za 40.000 dolara? Objašnjenje industrije je da se kupci električnih vozila časte: većina narudžbi – i od vozača i od prodavača – odnosi se na skuplje alternative pune opcija, uključujući veće baterije i zaslone osjetljive na dodir. Doista, to se obično događa u prvim danima prodaje potpuno novog vozila. "Svatko ga želi upravo sada i platit će sve da ga dobije. Na svaku osobu koja neće kupiti višu opremu, postoji 20 ljudi koji hoće", kaže analitičar Edmundsa Ivan Drury.

Nema auta ispod 55.000 USD

Ali još dvije stvari su također istinite: nemali dio potrošača spreman je kupovati po nižim cijenama i frustriran je što ih se ne može pronaći u trgovinama. "Ovo me je jako zasmetalo automobilskim kompanijama. Osjećam se kao da smo zaglavili s Windowsima 7", kaže profesor povijesti Jack Norton, koji je više od godinu dana pokušavao pronaći električno vozilo ispod 55.000 dolara. 

Industrija je mogla krenuti puno brže kako bi proširila proizvodnju električnih vozila: preinakom proizvodnih linija, postavljanjem pogona za baterije i izvođenjem svih drugih opsežnih promjena i rješavanja problema koji su potrebni za stvaranje priključnih automobila. Automobilske tvrtke sada igraju nadoknadu, a u međuvremenu šalju "lovce na povoljne cijene" na začelje reda. 

Fordove dionice rastu

Bloomberg za primjer navodi čuveni Ford Mustang. U prvih šest mjeseci ove godine, Ford je proizveo 34.000 svojih električnih Mustang Mach-E, prema Bloomberg Intelligenceu, vozilo koje je toliko željeno da je tvrtka povremeno zatvorila svoje knjige narudžbi. Ali u istom razdoblju, Ford je napravio i 29.000 tradicionalnih Mustanga. Ovaj tjedan tvrtka je također predstavila još jedan staromodni Mustang. To je potpuno razumljiv proizvodni program i nedvojbeno je razveselio dioničare - Fordove su dionice porasle za gotovo 5% nakon vijesti. 

To je dobar način da se plate veliki računi za proizvodnju i istraživanje i razvoj koje će zahtijevati nadolazeći val električnih vozila, što su čelnici Forda dali sve od sebe da istaknu. Ali proizvodnja automobila gotovo je igra s nultim zbrojem. Svaki robot i ključ koji uključuje automobil s unutarnjim izgaranjem je onaj koji to ne može učiniti na električnom modelu. Zaključak za ulagače, rukovoditelje i zapravo sve koji se brinu o klimi je da je usvajanje električnih vozila u Americi još uvijek samo u labavoj korelaciji sa snovima i željama za EV-ove - što bi ekonomija mogla nazvati potražnjom. Možemo kupiti samo ono što tvrtke proizvode, zaključuje Bloomberg Green.

A u Kini jeftino - i vrlo skupo

Dok američki proizvođači automobila uspijevaju s električnim modelima u pravilu na na bogatom dijelu tržišta, Kina bilježi ima drugačiju politiku pa proizvođači proizvode i prodaju podjednako i luksuzne i osnovne segmente.

Najmanji automobili u Kini već su postali električni zahvaljujući modelima kao što je SAIC-GM-Wulingov Hongguang Mini, čija cijena počinje od samo 5000 USD. Veliki automobili i veliki SUV-ovi također imaju visoke stope prihvaćanja i čine 29% odnosno 32% prodaje. Ali segmenti kompaktnih automobila i kompaktnih SUV-ova – područje u sredini, koje predstavlja oko polovicu kineskog auto tržišta – bilježi niži tržišni prodor električnih vozila općenito.