Tehnološka tvrtka Ducati komponenti iz Ludbrega u Varaždinskoj županiji jedan je od globalnih lidera u proizvodnji električnih bicikala, a njihov proizvod ovoga je tjedna predstavljen i Papi Franji prilikom svečane audijencije ministara zaštite okoliša Europske unije u Rimu. Iako u ludbreškom Ducatiju, koji je dio talijanske grupacije Ducati energia, rade na električnom pogonu bicikala već nekoliko godina, sada su ozbiljno krenuli u osvajnje tržišta, piše Poslovni dnevnik.
Hrvatska pošta je, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, naručila 180 električnih bicikala za svoje poštare. Završeno ih je 90, a ostatak će biti gotov do početka listopada, kad će cjelokupna narudžba i biti isporučena Pošti. Dražen Crnković, generalni menadžer u Ducati komponenti, ističe da su na tom projektu radili stručnjaci cijele grupe Ducati, uključujući i one iz Ludbrega, a rezultat je električni kotač. "Dosad smo proizveli oko 3000 komada, a glavnina je distribuirana preko specijaliziranih trgovina biciklističke opreme. Sada smo krenuli s javnim natječajima za Hrvatsku poštu, a interes je iskazala i talijanska pošta. Mi ne radimo same bicikle, nego se naš kotač može ugraditi na svaki bicikli. U slučaju Hrvatske pošte, na natječaju se tražio cijeli bicikl, pa smo koristili dosadašnjeg Poština dobavljača bicikala iz Slovenije. U Italiji su pak tražili da na njihove postojeće bicikle ugradimo električne kotače", pojašnjava Crnković. 
Okvirna maloprodajna cijena elektrokotača je od 1200 eura pa naviše, ovisno o bateriji i opremi. S jednim punjenjem se može proći 20-ak kilometara. Zanimljivo je da se takav kotač može jednostavno kombinirati s onim klasičnim, pa se prema želji i potrebi koristi jedan ili drugi. Ludbreška je tvrtka jedina u sustavu Ducati koja radi na tom projektu, a iako električni bicikli trenutačno nisu njihov većinski biznis, Crnković očekuje velik rast te tehnologije. Ducati se već godinama bavi zelenom energijom, a svojedobno su isporučili HEP-u i veći broj punjača za električne automobile. Tvrtka zapošljava 115 ljudi, a godišnji prihod joj je na razini 90 milijuna kuna.