Njemački proizvođač gospodarskih vozila Daimler Truck planira u 2024. godini pokrenuti proizvodnju električnog kamiona čiji doseg s jednim punjenjem baterija iznosi približno 500 kilometara. Testne verzije eActros LongHaula već će biti na cesti od ove godine, objavio je taj proizvođač. 

Proizvodnja prvog eActrosa počela je prošle godine u Wörthu, u njemačkoj pokrajini Porajnje i Falačka. Taj manji kamion napajaju tri ili četiri baterijska sklopa, ovisno o inačici, i on može doseći domet do 400 kilometara. 

Daimler Truck već se obvezao prijeći s motora s unutarnjim izgaranjem na čišće tehnologije kao što su gorivni članci i baterije

Industrija kamiona je pod pritiskom Europske unije da ispuni obvezujuće ciljeve zaštite klime. Novi modeli moraju emitirati u prosjeku 15 posto manje ugljičnog dioksida do 2025. i najmanje 30 posto do 2030. godine, u usporedbi s razinama iz 2019.-2020. 

Proizvođači će biti podvrgnuti visokim kaznama u slučaju da ti zahtjevi ne budu ispunjeni, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.