U sklopu pilot-projekta javnog prijevoza, porečkim ulicama već mjesec dana prometuje električni minibus. Od prve vožnje, 17. prosinca 2021., do danas taj električni autobus prometuje dnevno na dvije linije, s ukupno 15 polazaka tjedno te 12 vikendom po zimskom voznom redu, pokrivajući sjeverni dio grada. 

Kako bi se usluga javnog prijevoza dodatno približila građanima, prvih tjedan dana vožnje su bile besplatne za sve korisnike, dok je danas cijena dnevne karte 10 kuna, a mjesečne 100 kuna, s neograničenim brojem vožnji. 

Kako napominju iz gradskog poduzeća Parentium, koje koordinatora provedbu pilot-projekta, veliki broj putnika u porečkom električnom minibusu su stanovnici treće životne dobi jer je vozilo niskopodne izvedbe. 

 

Održivi temelji 

Starijim osobama minibus možda predstavlja čak i jedini način da samostalno iz prigradskih naselja dođu do grada i vrate se doma, što pokazuje usmjerenost prema najpotrebitijima i njihovu socijalnu uključenost te povećanje kvalitete života, a što onda ovom projektu daje puno širi kontekst, objavljeno je na stranicama Grada Poreča

Prikupljanjem podataka o korištenju javnog prijevoza taj će grad napraviti analizu kako postaviti održive i kvalitetne temelje budućem razvoju koncepta uspostave usluge 'zelenog' javnog gradskog prijevoza na području Poreča, na zadovoljstvo građana koji žive u drugim dijelovima grada. 

Održivost i širenje usluge, ističu u Parentiumu, ovisi o intenzitetu njezina korištenja, tj. što će ju više ljudi koristiti i potrebe budu veće, to je i veća šansa da se prije proširi usluga javnog prijevoza.