Dubrovnik je u sklopu projekta EU-a City Changer Cargo Bike (CCCB) nabavio četiri električna teretna bicikla - dva za potrebe Čistoće, jedan za tvrtku Vrtlar te jedan za gradsku upravu. 

Pilot projekt njihova korištenja provodi se na području povijesne jezgre, a gdje bi upotreba ovakvih električnih bicikala za dostavu mogla olakšati svakodnevni život ugostiteljima, trgovcima, dostavnim službama i građanima.

"S obzirom na to da je ovo pilot projekt, vidjet ćemo kako će sve skupa zaživjeti i hoćemo li ići dalje u nabavku novih električnih teretnih bicikla. Ovim su projektom, među ostalim, financirane i plaće troje djelatnika Grada Dubrovnika od 2018. do 2022. godine, kada projekt završava, edukacije i svi projektni materijali. I ovim projektom nastavljamo raditi na transformaciji grada tako da se okrenemo tehnologiji električnih vozila koja su vozila budućnost. U suradnji s HEP-om postavljaju se punionice električnih vozila, pripremamo i projekt električnih autobusa, projekt car sharing zaživio je dosta dobro s obzirom na cjelokupnu situaciju s pandemijom", rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavljajući CCCB projekt. 


Manje gužve i emisije 

Velike su i ekološke prednosti korištenja električnih teretnih bicikala s obzirom na emisiju CO2, smanjenju buku te gužve. Gradovi Utrecht, Cambridge, San Sebastian i Copenhagen već su uveli ovu praksu na svojim ulicama i ona se pokazala vrlo ekonomski isplativa i učinkovita, javlja Grad Dubrovnik.

Inače, CCCB želi kroz aktivnosti u sklopu ovog projekta pokazati korist ovog rješenja, podići svijest u javnom i privatnom sektoru, smanjiti onečišćenje i zagušenost motoriziranim vozilima te poboljšati sigurnost i upotrebu javnih površina. 

Ukupna vrijednost projekta za svih 20 projektnih partnera je približno 28,6 milijuna kuna, a bespovratna sredstva za Grad Dubrovnik iznose 983.671,87 kuna.