Predstavljanje studije izvodljivosti o uvođenju električnih brodova prema Elafitskim otocima, u sklopu projekta e-LAFITI, održano je koncem proteklog tjedna u Dubrovniku. Prezentaciju studije održali su autori, predstavnik tvrtke iCat Tomislav Uroda i Goran Krajačić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) u Zagrebu.

"Studija izvodljivosti donosi niz zaključaka, od kojih je najbitniji da je elektrifikacija brodskih linija moguća. Širom analizom mogućnosti elektrifikacija brodskih linija prema Elafitima, obuhvaćene su cjelovite dubrovačke brodske linije te je u tom pogledu preporuka da se brodske linije prema Elafitima sagledaju kao dio jedinstvene cjeline brodskog prijevoza na dubrovačkom području", objavljeno je na stranicama Grada Dubrovnika

Električna transportna rješenja s niskim emisijama koja povezuju otoke plovilima poput električnih solarnih brodova optimalno su rješenje za kratka putovanja, čime bi se značajno smanjilo onečišćenje mora i otoka. Uz novu kvalitetu linijskom pomorskom prijevozu, takav projekt doveo bi do raspodjele turističkog prometa na otoke i druga područja izvan gradskog središta.

 

Kvalitetnija povezanost 

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je važnost brze i kvalitetne povezanosti s Elafitima u kontekstu zadržavanja stanovnika na dubrovačkom otočju. 

"Kako bismo ih zadržali, trebamo imati stalnu i čestu vezu s kopnom, a sve kako bi i djeca koja idu u školu na Elafite, a kasnije u srednju školu u Dubrovnik, mogla svakodnevno putovati i koristiti se tom vrstom prijevoza u vrlo čestim intervalima. Tako ćemo omogućiti ostanak i opstanak Elafita", rekao je, dodajući kako je studija izvodljivosti prvi važan korak prema povećanju kvalitete povezanosti Elafita. 

Projekt e-LAFITI financiran je iz programa European Islands Facility – NESOI (New Energy Solutions Optimised for Islands) Europske unije. Dubrovačkoj razvojnoj agenciji (DURA) u sklopu tog projekta odobrena je darovnica u iznosu od 60 tisuća eura za studiju izvodljivosti za prijevoz električnim brodovima do Elafita.