Uz pomoć zajma Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu do 25 milijuna eura, Poljska će postati prva država u Europskoj uniji (EU) u kojoj će se reciklirati baterije iz električnih vozila i ostalog otpada koji sadrži metale. 

EBRD-ovo financiranje poljske tvrtke Elemental Holding, koja se bavi sakupljanjem i recikliranjem metala te električnog otpada, dio je šireg financijskog programa za gradnju tog pionirskog pogona koji će biti jedan od prvih u svijetu i u kojem će se, među ostalim, obrađivati istrošene litij-ionske baterije električnih vozila.

 

Staklenički plinovi 

"Ovo je izvanredan primjer kako nova tehnologija i napredak idu ruku pod ruku sa zelenim gospodarstvom. EBRD aktivno podržava ambicioznu agendu Poljske da postane gospodarstvo s niskim udjelom ugljika i već je financirala nekoliko velikih projekata u području elektromobilnosti s domaćim i stranim ulagačima", rekao je Frederic Lucenet, direktor EBRD-a za proizvodnju i usluge. 

"Ovaj projekt ocrtava strategiju Elemental Holdinga koja je usmjerena na oporabu i pročišćavanje sirovina, uz primjenu niskougljičnih tehnologija i inovacija“, izjavio je Michal Zygmunt, potpredsjednik Elemental Holdinga. 

Zahvaljujući ovom projektu, javlja EBRD, smanjit će se emisije stakleničkih plinova i podržati kružno gospodarstvo u elektromobilnosti.