Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), Europska organizacija za zaštitu potrošača (BEUC) i udruga Promet i okoliš (T&E) u zajedničkom pismu traže od Europske unije da odredi cilj prema kojem bi Stari kontinent imao milijun javno dostupnih punionica električnih vozila do 2024. te čak tri milijuna do 2029. godine. U protivnom može doći u pitanje dostizanje već zacrtanih ciljeva smanjenja štetnih plinova u borbi protiv klimatskih promjena

"Kako bismo ubrzali tranziciju, potrebno je sveprisutno i jednostavno punjenje ne samo u Norveškoj i Nizozemskoj, već i diljem Europe", rekao je William Todts, izvršni direktor udruge T&E, dodajući kako su obvezujući ciljevi za članice EU-a za izgradnju punionica električnih vozila izvrstan način da se to ostvari. 


Radno mjesto i kućanstvo 

"Europski proizvođači automobila predvode prijelaz na elektromobilnost i doslovno se nadmeću u tome tko će prvi predstaviti novi električni automobil", izjavio je Oliver Zipse, predsjednik ACEA-e i izvršni direktor BMW-a, dodajući kako uspjeh njihovih golemih ulaganja ugrožava kašnjenje izgradnje infrastrukture za punjenje. 

"Stoga, EK treba hitno poduzeti odgovarajuće mjere i postaviti obvezujuće ciljeve kako bi se povećao broj punionica u članicama EU-a", napomenuo je on, dodajući kako se također treba u većoj mjeri usmjeriti prema punjenju na radnom mjestu i u kućanstvu, priopćila je ACEA

"Punjenje električnog automobila mora biti lako kao i kod vozila koja koriste benzin. Dovoljan broj odgovarajućih punionica put je prema potrošačkom povjerenju i prihvaćanju električnih automobila", naglasila je, među ostalim, Monique Goyens, direktorica BEUC-a.