Sve skuplja motorna goriva dodatno će ubrzati elektrifikaciju voznog parka osobnih vozila u Europskoj uniji. Tako će prodaja električnih automobila već do 2030. godine činiti više od pola ukupne prodaje automobila u EU-u. 

Za pokretanje procijenjene flote veće od 60 milijuna električnih vozila 2030. godine, bit će potrebno osigurati više od 180 TW h električne energije, pokazalo je istraživanje nezavisne konzultantske kuće Horváth. 

Horváth procjenjuje da će 2030. trećina ukupnog voznog parka osobnih vozila u EU činiti električna, čime će EU biti globalni lider, s više takvih automobila od SAD-a (procjenjuje se da će do 2030. u SAD biti približno 20 milijuna električnih vozila koja čine 10-tak posto voznog parka) i Kine (procjenjuje se da će do 2030. u Kini biti oko 40 milijuna električnih vozila, tj. 15-tak posto voznog parka). 


Tržište punionica 

"Automobilska industrija je usred velike transformacije jer, s jedne strane, imamo pad potražnje za komponentama i vozilima pogonjenim motorima s unutarnjim izgaranjem, dok proizvođači komponenti za električne baterije i električna vozila bilježe sve veći rast potražnje. Najveće prilike sada u ovoj fazi razvoja tržišta vidimo u razvoju tržišta punjenja električnih vozila, a u drugoj fazi i u razvoju različitih usluga mobilnosti", istaknula je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth. 

S tako velikim rastom broja električnih vozila, raste i potreba za električnom energijom, kao i različitom ponudom usluga za punjenje tih vozila. Vrijednost tržišta punjenja tih vozila u EU će do 2030. premašiti 45 milijardi eura i do 2040. godine 100 milijardi eura. 

Pritom će se tržište punjenja razvijati u tri smjera, ovisno o mjestu i očekivanom vremenu punjenja. Čak 75 posto tog tržišta odnosi se na usluge punjenja vozila kod kuće i na radnom mjestu, gdje je očekivano vrijeme punjenja veće od 150 minuta, 15 posto čine usluge usputnog punjenja (prilikom obavljanja drugih poslova poput kupnje, posjete restoranima i sl.), gdje je očekivano vrijeme punjenja između 30 i 150 minuta te usluge punjenja na putovanjima koje čine 10 posto tržišta i gdje je ključno da je vrijeme punjenja ispod 30 minuta. 

Daljnji razvoj tržišta ide u smjeru razvoja 'mobilnosti kao usluge', a u Horváthu smatraju da je već sada tržište spremno, s obzirom na to da je čak 20 posto vlasnika spremno na ustupanje svojih vozila u komercijalne svrhe. 

Zbog toga u Horváthu procjenjuju da će već do 2035. tržište mobilnosti kao usluga u Europskoj uniji dosegnuti 200 milijardi eura, priopćeno je iz agencije 404.