Europska investicijska banka (EIB) odlučila je načelnim sporazumom poduprijeti financiranje prve europske tvornice ćelija za litij-ionske baterije velikog kapaciteta Northvolt Ett. Nakon potpisivanja ugovora o zajmu, financiranje će podržati i Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) koji je okosnica Plana ulaganja za Europu. 

Tvornica kompanije Northvolt će biti izgrađena u Skellefteåu na sjeveru Švedske - regiji bogatoj sirovinama koja ima dugu povijest proizvodnje i recikliranja, javlja EIB.  

Dekarbonizacija


"Razvoj konkurentnog i zelenog lanca vrijednosti baterija u Europi ne samo da može smanjiti emisije stakleničkih plinova dekarbonizacijom proizvodnje i transporta, već može pomoći u zaštiti milijuna dobro plaćenih radnih mjesta u europskim industrijama koja su suočene s rastućom globalnom konkurencijom. Kredit od 350 milijuna eura koji je Northvoltu odobrio naš Upravni odbor je najveće dosad EIB-ovo izravno odobrenje za financiranje tehnologije baterija", istaknuo je potpredsjednik EIB-a Andrew McDowell, dodajući kako će, prema očekivanjima, ugovor biti finaliziran u nadolazećim mjesecima. 

Godišnji kapacitet


"Sada smo jedan korak bliže našem cilju izgradnje najzelenijih baterija u svijetu", rekao je, među ostalim, Peter Carlsson, suosnivač i glavni izvršni direktor Northvolta

Tvornica Northvolt Ett bit će primarna proizvodna lokacija kompanije Northvolt gdje će se sastavljati ćelije, reciklirati i dr. Završetak izgradnje prve faze tvornice očekuje se u idućoj godini. Valja naglasiti kako će njen puni proizvodni kapacitet baterija iznositi 32 GWh godišnje. 

Inače, baterije tvrtke Northvolt Ett namijenjene su za uporabu u automobilskoj industriji i, među ostalim, za pohranu.