Europska komisija je koncem proteklog tjedna održala 5. ministarski sastanak u okviru Europskog saveza za baterije

Potpredsjednik Maroš Šefčovič, povjerenici Thierry Breton, Nicolas Schmit i Elisa Ferreira te potpredsjednici Europske investicijske banke Ambroise Fayolle i Thomas Östros prisustvovali su tom sastanku, uz ministre iz 14 članica EU-a koje ulažu u vrijednosni lanac baterija. 

Sastanak je bio sazvan kako bi se raspravilo o napretku postignutom od posljednjeg ministarskog sastanka 2019. i utvrdili prioriteti, kao što su opskrba sirovinama i aktivnim materijalima u EU-u te pristup kvalificiranim radnicima. 

Sudionici su ponovno potvrdili potpunu predanost projektu u okviru Europskog saveza za baterije i zajedničkim naporima u izgradnji inovativnog, održivog i globalno konkurentnog vrijednosnog lanca baterija u Europi, izvijestila je EK.

 

Nedostatak vještina 

K tomu, dogovorili su se oko niza mjera, uključujući, među ostalim, donošenje predložene Uredbe o baterijama do 2022., pokretanje okruglog stola o održivom rudarenju sirovina, objava niza načela EU-a na kojima se temelji industrijsko djelovanje u segmentu sirovina i stvaranje posebne platforme za suradnju kako bi se regijama EU-a pomoglo u rješavanju problema nedostatka vještina u području baterija s pomoću Fonda za pravednu tranziciju. 

Komisija je također potaknula članice da projekte u području baterija uključe u svoje nacionalne planove za oporavak i otpornost. 

Od pokretanja Europskog saveza za baterije u listopadu 2017. godine, u Europskoj uniji razvilo se oko 70 industrijskih projekata i prikupile rekordno visoke razine ulaganja. Konkretno, Komisija je odobrila dva važna projekta od zajedničkog europskog interesa za baterije, u siječnju ove godine i prosincu 2019., u kojima je sudjelovalo 59 tvrtki iz 12 država i koji su privukli oko 20 milijardi eura u privatnim i javnim ulaganjima. 

Komisija je u prosincu 2019. predložila i novu uredbu o baterijama koja se temelji na održivosti i kružnosti.