Ford planira pohod na europsko tržište električnih automobila, u okviru kojeg najavljuje veliko ulaganje u modernizaciju svoje tvornice u Njemačkoj. Kompanija će potrošiti milijardu dolara na obnovu svoje tvornice u Koelnu i napravit će od nje bazu za proizvodnju automobila s nultom emisijom plinova, koristeći kao okosnicu Volkswagenov mehanički okvir, izjavio je Stuart Rowley, predsjednik Forda Europa

 
Na konferenciji za novinare je rekao da će Fordova linija svih putničkih vozila na Starom kontinentu do 2030. godine preći na proizvodnju električnih vozila, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP. Novi električni automobil američkog proizvođača trebali bi izaći na tržište sredinom 2023. godine, a potom bi mogao uslijediti još jedan model. Kompanija je priopćila da su komercijalna vozila ključ rasta i profitabilnosti u Europi i da će ponuditi nove proizvode i usluge u savezništvu s Volskwagenom i Fordovom zajedničkom firmom Otosan u Turskoj. 

Sporazum omogućava Fordu da koristi VW-ovo ogromno ulaganje u tehnologiju električnih vozila, budući da se autoindustrija okreće proizvodnji automobila s nultom emisijom plinova. Iz Forda su istakli da je odluka o investiciji u tvornicu u Koelnu, koja zapošljava nešto više od 4.000 radnika, donesena nakon što se njeno europsko poslovanje ponovo vratilo na pozitivnu teritoriju, s profitom u četvrtom kvartalu 2020. godine. Investicija treba biti realizirana do 2025., a tvrtka inače u električna vozila od 2016.-2025. planira uložiti 22 mlrd. USD.